• En les últimes tres sessions s'ha disparat un 22%
  • En l'acumulat de l'any perd encara un 68%
Popular-portada

L'efecte positiu que ha provocat en la cotització el canvi en la presidència es frena aquest divendres per a Banc Popular, que encapçala les pèrdues de l'IBEX-35. El valor, que s'ha disparat un 22% en les tres últimes sessions, cotitza avui amb descensos del 3%.

  • 0,32€
  • 0,00%

L'entitat segueix sofrint una alta volatilitat en borsa. El relleu d'Ángel Ron, confirmat aquest dijous, ha estat la notícia protagonista al mercat durant aquesta setmana. Emilio Saracho desembarca en un banc que és el valor amb major descompte sobre el seu valor comptable del selectiu espanyol, amb una capitalització borsària que amb prou feines suposa el 30% del seu valor en llibres, raó per la qual encara amb les pèrdues sofertes aquest any i els dubtes sobre el seu futur molts gestors de fons segueixen apostant per Popular.

Un d'ells és José Ramón Iturriaga, gestor del fons Okavango Delta d'Abante Assessors, l'argument dels quals per tenir exposició a aquest valor -més del 4% de la cartera- es base en què "cotitza molt barat, 0,35 vegades el seu valor en llibres, i segurament participi en el procés de consolidació que esperem com consolidat", segons va explicar en un esdeveniment recent de la gestora.

L'any està sent molt convuls per al banc, que va realitzar una ampliació de capital de 2.505 milions d'euros entre maig i juny i va suspendre el pagament de dividends. Els seus intents de separar del balanç els actius improductius i immobiliaris, i reduir costos amb un ajustament de 2.592 empleats i 302 oficines no han estat suficients. El mercat ha exigit més. O, com menys, la cotització no ha parat de sofrir, fins a marcar mínims des de 1987. La mobilització d'alguns accionistes importants com el mexicà Antonio del Valle ha acabat de precipitar la sortida de Ron.

Durant tot aquest període, i en contra dels gestors que veuen potencial, els baixistes han elevat la pressió fins a màxims històrics. Han tingut èxit en la seva aposta fins ara, amb un agregat de posicions curtes creixent al llarg dels últims mesos, fins a aconseguir un nivell mai vist abans: el 8,6% del capital, segons l'actualització quinzenal de la CNMV. No obstant això, no han tingut bastant. Aquesta setmana han tornat a augmentar les seves posicions, fins a aconseguir el 3% en el cas de AQR Capital Management, el hedge fund més agressiu amb aquest valor.

POTENCIAL DE PUJADES?

Els analistes de Bankinter recomanen comprar amb un preu objectiu d'1,25 euros, la qual cosa suposa un potencial de prop del 14% respecte a la seva cotització actual (0,919 euros). "El futur president, procedeix de JP Morgan on és vicepresident i compta amb una dilatada experiència en el sector financer. Entenem que la pressió a la baixa sobre el valor hauria de remetre a curt termini sobre la base de dues raons: l'expectativa d'una millora en el pla estratègic del banc, o una execució més ràpida del mateix; i la reorganització completa de l'entitat".

"No és tan senzill com dir que Popular cotitza a preus barats i és una ganga", sosté Nuria Álvarez, de Renta 4, i afegeix que comprar ara Banco Popular és adquirir una entitat que està en ple procés de reestructuració: "És preferible esperar i veure com es van desenvolupant els esdeveniments. Encara que a dos anys vista un comprador hagi de pagar una mica més, ho paga perquè el banc ja ha fet els deures". Per a Victoria Torre, responsable del departament d'Anàlisi de Self Bank, una fusió a curt termini tampoc seria alguna cosa tan clar, encara que reconeix que la sortida de Ron "aplana el camí perquè un dels factors pels quals no es duia a terme (una fusió) era perquè el mercat necessitava veure-ho més clar quant al pla estratègic".

Tècnicament, la visió sobre Popular és negativa. "Qualsevol que miri el gràfic dels títols de Banc Popular no pot dir una altra cosa que no sigui, és a la baixa. Rebots com al que assistim en la sessió d'aquest dijous hem vist molts al llarg de la imperant tendència a la baixa de mitjà i llarg termini que presenta aquest títol, doncs ja sabem que fins i tot per seguir caient fa falta que els preus rebotin amb força (fase de reacció)", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. "L'única cosa que, si per ventura, li fa diferent al rebot d'ahir enfront d'altres sessions és el volum de contractació, que va ser molt alt. D'altra banda a dia d'avui l'única cosa que podem dir és que la tendència segueix sent baixista en tots els terminis", afegeix l'expert.

Gràfic de la cotització diària de Banco Popular