coronavirus-resultats-prometteurs-pour-un-vaccin-experimental-de-moderna

Estan en boca de tots i ho estaran més a mesura que avanci la tardor i es comenci a perfilar més clarament qui triomfarà en la carrera per trobar el vaccí contra la Covid-19. Resumint molt, són tres les que tenen més avantatge -Moderna, BioNTech al costat de Pfizer i AstraZeneca en col·laboració amb la Universitat d'Oxford-, i els experts avisen: la que guanyi pujarà amb força, però compte amb les fortes caigudes de les que perdin.

El sector biotecnològic és un dels més volàtils del Nasdaq, i hi destaquen l'estatunidenca Moderna i l'alemanya BioNTech. Totes dues van marcar màxims històrics al juliol i totes dues han caigut amb força -un 35% i un 45%, respectivament- des d'aquests nivells. Quant al conjunt del sector, també va registrar màxims de tots els temps al juliol i des de llavors ha retrocedit un 10%.

"Aquest moviment al sector i a Moderna i BioNTech fa palès que, encara que en conjunt aquestes companyies són molt volàtils, ho són encara més les que estan més lligades al vaccí (contra la Covid)", subratlla José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, i remarca que la que s'imposi en aquesta carrera pujarà molt més, però l'altra caurà amb força.

El 22 d'octubre es reuneix el comitè d'assessors de la FDA (Food and Drug Administration) i els experts creuen que en aquesta trobada analitzaran els vaccins de Moderna, Pfizer i BioNTech i AstraZeneca. A la borsa, els analistes de Bolsamanía destaquen que el comportament d'aquesta última i el de Pfizer és molt diferent al de Moderna i BioNTech. "No tenen res a veure. (AstraZeneca i Pfizer) són farmacèutiques enormes, són monstres que no depenen tant del vaccí", explica Rodríguez. AstraZeneca perd un 16% des dels màxims de juliol, que també van ser màxims històrics, mentre que Pfizer està lluny d'aquests nivells i des de juliol només ha caigut un 7%.

MODERNA AVANZA... I BIONTECH I ASTRAZENECA, TAMBÉ

No és fàcil determinar quina d'aquestes tres s'acabarà imposant -també podria ser una altra- en la carrera pel vaccí. Els laboratoris que lluiten per aconseguir-la competeixen també per veure qui fa més anuncis sobre els seus avanços en menys temps. Moderna ha comunicat els últims dies un acord amb la Unió Europea (UE) per al subministrament de 80 milions de dosis i ha anunciat que negocia amb el Japó el subministrament de 40 milions de dosis. A més, l'estatunidenca ha avançat que el seu vaccí ofereix resultats prometedors en persones grans. Segons les autoritats vinculades a la FDA, l'efecte en els ancians serà un dels aspectes que avaluarà el comitè d'experts el pròxim 22 d'octubre.

Pfizer i BioNTech, per part seva, han anunciat directament la seva intenció que el seu vaccí estigui llesta per a ser examinada en aquesta reunió d'octubre, mentre avancen en l'últim assaig en humans que es va iniciar a la fi de juliol. També al juliol, el Govern dels Estats Units va informar que pagarà 1.950 milions de dòlars per adquirir amb 100 milions de dosis d'aquest vaccí contra el coronavirus.

Finalment, el vaccí d'AstraZeneca i la Universitat d'Oxford també progressa, i fins i tot és la favorita per a molts. A la fi d'aquest mes passat es va publicar que Donald Trump vol autoritzar aquest vaccí abans de les eleccions del 3 de novembre.

Enmig de tot això, les opinions dels experts en salut, que es resisteixen al fet que tot l'assumpte del vaccí es polititzi i temen que s'aprovi una abans que estigui convenientment testada. En tot cas, el doctor Anthony Fauci, director de l'Institut Nacional d'Al·lèrgia i Malalties Infeccioses i assessor mèdic de la Casa Blanca, ha reconegut aquest cap de setmana que "per la forma en què va el ritme de la inscripció i el nivell de les infeccions que hi ha als Estats Units, és probable que tinguem una resposta (respecte al vaccí) per a finals d'any". I ha afegit: "És concebible que obtinguem una resposta abans".

Noticias relacionadas

contador