ep logo de un hotel
EUROPA PRESS - Archivo

Es preveu que els hotels puguin obrir les seves portes a partir del pròxim 11 de maig, quan s'iniciï la Fase 1 de la desescalada. No obstant això, amb les limitacions que ha decretat el Govern, resulta menys costós continuar tancats que reprendre l'activitat. Per aquesta raó, la majoria d'allotjaments esperarà fins a la denominada 'nova normalitat' per tornar a rebre hostes.

La principal crítica del sector és que els ciutadans no poden desplaçar-se entre províncies fins que no arribi la 'nova normalitat'. Al contrari que ocorre amb la restauració, "els hotels depenen de clients que no són de proximitat, sinó que es desplacen des d'altres llocs", apunta el soci de la consultora PHG Hotels & Resorts, Ivar Yuste.

"Tret que el Govern es decanti per una obertura més generalitzada per territoris, molts operadors i propietaris esperaran, perquè per poder obrir en condicions de rendibilitat es necessita que hi hagi lliure circulació, almenys a nivell domèstic", afegeix aquest expert.

Cal tenir en compte que també existeixen limitacions en el trànsit internacional des dels principals mercats emissors, com són Alemanya i el Regne Unit. Aquesta absència de turistes estrangers afecta especialment els territoris de Balears i Canàries, que depenen dels clients internacionals i no poden mantenir el negoci només amb la demanda local.

Aquesta opinió és compartida per la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT). El president de la patronal, Jorge Marichal, lamenta que no podran obrir si no existeix lliure circulació entre províncies. "Amb aquest quadre és pràcticament impossible que reobrim els negocis sense destrucció del teixit empresarial", insisteix en un comunicat.

El Gremi d'Hotels de Barcelona (GHB) també considera "una barbaritat" plantejar la possibilitat d'obrir els hotels en els termes plantejats. Apunten, sobretot, a les mesures que impedeixen els desplaçaments interprovincials, que "provocaran que els establiments estiguin buits, derivant en una situació econòmica i laboral extremadament greu i insostenible, que no farà possible el manteniment de les plantilles de treballadors".

La solució que valoren molts empresaris és allargar els Expedients de Regulació d'Ocupació (ERTO) fins que sigui rendible reprendre l'activitat. En aquest sentit, les confederacions hoteleres demanda l'ampliació a sis mesos del període de vigència dels ERTO per força major després de la derogació de l'estat d'alarma. També demanen la realització de test massius a plantilles, clients i proveïdors; a més de suport de l'Administració amb una nova legislació financera per al sector.

ELS HOTELS DE LA PENÍNSULA PODRAN OBRIR L'11 DE MAIG

El president Pedro Sánchez va esbossar dimarts passat les principals línies del pla de desescalada que ha elaborat el Govern. Per al sector hoteler, va comunicar que podran obrir a partir de l'11 de maig, sempre que es trobin en una província que compleixi les condicions per a iniciar la Fase 1. L'excepció són els allotjaments situats a les illes de Formentera (Balears) i El Ferro, La Gomera i La Graciosa (Canàries); que avançaran aquesta situació al 4 de maig.

Durant aquesta fase, les cafeteries i restaurants dels hotels romandran tancades perquè els hostes no podran accedir a les zones comunes. A més, hauran de reforçar les mesures d'higiene i el Ministeri de Sanitat plantejarà altres restriccions per a assegurar el distanciament social.

No serà fins a la Fase 2 quan es podran obrir les zones comunes, encara que només es podrà ocupar el 30% de l'aforament. Ja en la Fase 3 s'ampliarà la capacitat al 50%. Finalment, s'arribarà a la desitjada "nova normalitat", en la qual els hotels podran rebre hostes d'altres províncies.

Noticias relacionadas

contador