• Els bancs retrocedeixen a l'IBEX, al Ftse MIB, al Ftse londinenc...
  • Els experts temen que la por al contagi financer s'estengui "com la pólvora"
montedeiPaschi

La setmana ha començat amb els bancs caient a tota Europa. El temor al resultat del referèndum d'Itàlia d'aquest diumenge pesa molt i l'índex bancari europeu (Euro Stoxx Banks) està perdent ja un 1,78%. A Espanya, destaquen les fortíssimes caigudes a Popular, que es deixa un 5% i marca mínims des de 1987 mentre que, dins del Ftse MIB italià, Monte dei Paschi cau un 13% i continua amb el desplom del divendres, quan va aprovar una ampliació de capital de 5.000 milions en junta extraordinària.

Aquesta situació està revivint "els records dels dies foscos de la crisi de deute, amb el risc que la por al contagi financer s'estengui per tot el continent com la pólvora"

Al Regne Unit, els bancs també es converteixen en llast aquest dilluns. Assenyala Michael van Dulker, director d'anàlisi d'Accendo Markets, que el "no" en el referèndum podria significar la fi del primer ministre, Matteo Renzi, "i la declaració de mort per a alguns dels bancs del país més maltractats". Sense anar més lluny, Monte dei Paschi, que segueix desplomant-se aquest dilluns després de rebre l'aprovació d'un bescanvi de deute en accions, podria veure com la necessària ampliació de capital de 5.000 milions acaba per suspendre's davant les turbulències polítiques.

"Els temors davant la complicada situació política i l'impacte d'aquesta al mercat dissuadiria als inversors més valents a atrevir-se a participar en recapitalitzacions que són desesperadament necessàries dins d'un sistema bancari molt problemàtic", assenyala Van Dulker, i afegeix que "Brussel·les podria veure's obligada a intervenir i a liquidar, independentment del cost per a tots els inversors, no només els accionistes".

Des d'Accendo Markets adverteixen que tota aquesta situació està revivint "els records dels dies foscos de la crisi de deute de la zona euro, amb el risc que la por al contagi financer s'estengui per tot el continent com un reguero la pólvora".

"COMPRENSIBLEMENT NERVIOSOS"

Amb el rellotge marcant el tic-tac cap a una altra sorpresa anti-establishment després del Brexit i de Donald Trump, Michael van Dulker diu que els inversors estan "comprensiblement nerviosos, especialment després que la revista The Economist exhortés a l'opinió pública italiana a votar en contra de les reformes proposades en considerar que estaven mal dissenyades i que és poc probable que acabin amb l'amiguisme i la corrupció i que tornin a engegar l'economia".

Les coses encara podrien empitjorar més si els austríacs voten a l'extrema dreta també el diumenge. "El risc polític ha tornat per mantenir-nos ocupats", assenyala Van Dulker, i afegeix que els mercats també estaran molt pendents de la reunió de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) d'aquest dimecres a Viena, un altre focus de risc: "El problema és tot, inclòs que Aràbia Saudita vol uns preus alts, tallar el pastís de la producció i menjar-se'l", afegeix aquest expert.

Amb tot, els índexs europeus aguanten, de moment, i cotitzen amb moviments molt moderats. L'IBEX ha passat al verd i puja un lleugeríssim 0,12% mentre que el Cac cedeix un 0,40%, el dax un 0,52% i el Ftse londinenc un 0,15%. A Portugal, la borsa es deixa un 0,26% i el pitjor, amb diferència, és el Ftse MIB italià, amb pèrdues de l'1,13% en aquests moments.