• El banc s'ha mostrat optimista per a aquest any i ha reiterat els seus objectius
  • Telefónica, Inditex i BBVA han estat els principals llastres per al selectiu
anabotin santander

L'IBEX 35 ha tancat el mes de gener amb una pujada mensual del 4,06%. El selectiu ha repuntat un 0,22% aquest dimecres, fins als 10.451,50 punts, en una jornada durant la qual Banc Santander (+0,88%) ha presentat els seus resultats anuals. El saldo mensual és molt positiu per a l'índex, encara que una mica agredolç perquè la setmana va marcar un màxim anual en preus de tancament als 10.609 punts, un nivell de resistència clau que de moment no ha pogut superar.

  • 10.983,70
  • -0,40%

Banc Santander i la seva presidenta, Ana Botín, han estat els grans protagonistes del dia. L'entitat càntabra ha guanyat 6.619.000 d'euros el 2017, un 7% més que el 2016. El banc s'ha mostrat optimista de cara a aquest any i ha reiterat els seus objectius.

Ana Botín ha dit que preveuen créixer en tots els mercats principals i ha afirmat tenir "gran confiança que complirem amb tots els nostres objectius per a 2018". La dirigent també ha copat els titulars en comentar que està a favor que es publiquin tots els detalls sobre el controvertit informe de Deloitte que va acabar amb la intervenció de Banc Popular i la seva posterior venda a Santander.

Els valors més alcistes de l'IBEX han estat Immobiliària Colonial (+2,04%), Enagás (+1,86%) i Abertis (+1,35%). Una de les empreses que ha llançat una oferta de compra sobre Abertis, ACS (+0,09%), ha estat protagonista perquè el fons sobirà de Noruega, Norges Bank, ha elevat la seva participació en el capital fins al 3%.

Entre els 'blue chips', comportament diferent. Repsol ha pujat un 0,17% i Iberdrola, un 0,12%. I BBVA, que demà presenta resultats, ha pujat lleugerament un 0,07%. En negatiu, els grans llasts per a l'IBEX han estat Inditex (-0,62%) i Telefónica (-1,09%), encara que els valors més baixistes han estat Indra (-1,33%), DIA (-2,03%) i Acerinox (-2,67%).

TRUMP I LA RESERVA FEDERAL

D'altra banda, Donald Trump és notícia aquest dimecres perquè ha pronunciat el seu primer discurs sobre l'estat de la Unió, en què ha tornat a recalcar el seu missatge d’'Amèrica primer' i ha destacat els seus èxits econòmics. El president dels Estats Units ha tornat a posar el punt de mira sobre la Xina i Rússia i ha reiterat el seu missatge proteccionista.

"Els EUA finalment ha donat la volta a la truita quant a dècades de tractats comercials injustos", ha assenyalat. A més, Trump ha insistit en la idea del mur amb Mèxic, i alhora ha tingut paraules per als ciutadans porto-riquenys, assegurant que l'Administració "està amb ells".

L'altra cita de la jornada arribarà amb els mercats europeus tancats. Aquest dimecres es coneixen les conclusions de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed) amb Janet Yellen al capdavant. No s'esperen novetats, però sí que es preveu que Yellen deixi la porta oberta que el seu successor, Jerome Powell, dugui a terme la primera pujada de tipus l'any durant la reunió del 20 i 21 de març. En aquest sentit, es preveu que el comunicat d'aquest dimecres (no hi ha roda de premsa després d'aquesta trobada) destaqui el creixement econòmic i apunti aquest primer increment en el preu del diner dels tres que la Fed té previstos per 2018.

Pel que fa a altres cites del calendari econòmic del dia, a Espanya l'IPC de gener cau 0,6 punts per la baixada del rebut de la llum. A la Zona Euro, l'IPC de gener se situa a l'1,3%, una dècima per sota de la lectura del mes anterior i el menor increment dels preus de la Zona Euro des de juliol de 2017. Per la seva banda, la taxa d'atur de la zona euro de desembre va quedar al 8,7%, en línia amb el que s'esperava i igual.

I als Estats Units, la dada d'ocupació ADP de gener ha superat àmpliament la previsió de 175.000 llocs de treball, en registrar la creació de 234.000 llocs de treball. Wall Street ha rebotat amb força a l'obertura després de dues jornades de pèrdues, però està perdent força a mesura que avança la jornada.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"La sessió d'aquest dimecres, quan pujàvem al voltant de mig punt percentual amb Santander per sobre de l'1%, ens ha demostrat que l'IBEX segueix feble, no sembla estar per la feina de superar la sempiterna resistència dels 10.600 (en espelmes setmanals). És més, no descartem que busqui el suport dels 10.300-10.315 punts (buit alcista de la sessió del 5 de gener)", afirma José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"I confiem que la fase correctiva es freni aquí i no vagi a més. Sens dubte, Telefònica torna a ser un dels títols que més ha contribuït a les caigudes durant els últims dies, ja que ha desfet tot el camí fet a la setmana passada. La resistència que presentava als 8,40 (posteriorment suport) s'ha perforat de nou a la baixa, fet que d'alguna manera deixa les portes obertes a la possibilitat que el suport dels 8,10 euros (mínims de 2017) es posi a prova en qualsevol moment", afegeix aquest expert.

"En qualsevol cas, el que ens ha dit el preu és que o se superen els 10.600 en espelmes setmanals i amb contundència o la possibilitat de continuar degotant a la baixa durant les properes sessions/setmanes és un escenari gens descartable", conclou aquest expert.

Noticias relacionadas

contador