ep total sa headquarters in paris
Matthieu Rondel/MaxPPP/dpa - Archivo

Aquest dilluns ha canviat l'escenari elèctric a Espanya. El grup energètic francès Total s'ha llançat a la conquesta del mercat espanyol, on ja va estar present fins a 2011. Però no ho ha fet amb el seu segment tradicional, el vinculat al petroli, sinó amb l'elèctric, a través de la compra d'actius d'EDP i d'una part de la cartera de clients del grup portuguès i convertint-se així en el quart major operador.

  • 23,74€
  • 0,08%
  • 15,01€
  • -0,23%
  • 68,10€
  • 0,28%

Es tracta d'un moviment similar a que va fer Repsol que aquests darrers anys ha accelerat la seva aposta pel segment elèctric amb la compra de Viesgo i que, en poc més d'un any com un dels grans operadors, ja supera la barrera del milió de clients.

Ara, Total prem l'accelerador i canvia el tauler de joc perquè el seu retorn a Espanya passa per la compra d'una cartera de 1,2 milions de clients del mercat lliure. Es tracta de 2,5 milions de contractes de subministrament. D'aquests, 2,1 milions corresponen a EDP Comercializadora i 0,4 milions a CHC, una ‘joint venture’ entre EDP i CIDE.

CERCA DE ZERO EMISSIONS

Total aposta per Espanya perquè vol créixer en el segment renovable que, bàsicament, és on es volen moure totes les elèctriques, donat el context de reducció d'emissions al qual s'encaminen tots els mercats occidentals. De fet, la pròpia companyia francesa destaca que Espanya està entre els primers països que aspiren a ser totalment neutrals en emissions de carboni en 2050.

L'empresa francesa ha adquirit, a més dels clients, la planta de cicle combinat de Castejón (Navarra), de 843 MW de potència. Però el primer pas el va fer al febrer, amb la compra d'una cartera de 2 GW de renovables en desenvolupament, segment en el qual el grup del país veí vol continuar creixent.

Continuarà invertint a Espanya en un exercici complex per a les grans empreses del sector de l'energia, no sols per la crisi sanitària i econòmica provocada per l'epidèmia de coronavirus, sinó també per l'enfonsament del preu de les matèries primeres.

En aquesta operació de compra d'actius i clients d'EDP, Total hi inverteix 515 milions. Quant a altres actors, Naturgy, per exemple, manté els seus plans d'inversió en renovables i manteniment de xarxes, però la xifra és inferior a la inversió de Total amb EDP. De cara al que resta de 2020, la seva estimació d'inversió en renovables és de 350 milions d'euros. Repsol, mentrestant, està immersa en el que denomina pla de resiliència, per fer front a l'impacte de laCovid-19, que comporta una reducció d'inversions de 1.000 milions.

Noticias relacionadas

contador