• Només el 19% dels experts consultats per FactSet recomana comprar
  • Els experts adverteixen que les coses "es poden torçar" i al final podria no haver-hi oferta i sí, ampliació de capital
saracho junta
Emilio Saracho, president de Banc Popular, durant la junta general d'accionistes

Emilio Saracho busca una solució per a Popular ja, cosa que vol dir que, en setmanes, com a molt, mesos, se sabrà si el banc acaba en mans d'una altra entitat o si s'opta per una altra estratègia per solucionar la seva situació, com dur a terme una ampliació de capital. El conseller delegat de Popular, Ignacio Sánchez-Asiaín, va dir durant la roda de premsa de presentació dels resultats del primer trimestre que a l'estiu donarien una resposta sobre la seva ampliació, cosa que significa que també hi haurà una resposta sobre la seva possible venda i es parla que aquesta podria arribar tan aviat com el proper mes.

  • 0,32€
  • 0,00%

La qüestió ara, de cara a una oferta 'imminent' sobre Popular -ahir va confirmar l'interès de diverses entitats que el mercat identifica com BBVA, Bankia i Santander- és si interessa invertir en el banc. Els experts que aconsellen comprar - són la minoria, ja que només representen un 19% del conjunt d'analistes que cobreix el valor, segons FactSet- fa mesos que estant advertint que és una opció arriscada. Alhora, alguns d'ells reconeixien que l'interès d'estar dins de Popular estava, precisament, en aquesta possible oferta de compra.

Els analistes veuen molt improbable una oferta de compra sobre Popular a 1,2 euros, preu amb el qual especula el mercat

És el cas de Blackbird, que a mitjans de març recomanava comprar Popular i explicava que ells s'havien posicionat amb una idea alcista i "clarament especulativa". "Ens hem fet amb una posició del 2,5% del nostre capital a 0,86 euros, especulant amb la idea de l'OPA". No obstant això, aquests experts sortien posteriorment del banc, després de l'anunci que va fer Emilio Saracho, durant la junta d'accionistes del 10 d'abril, quan va deixar oberta l'opció de l'ampliació de capital. "Ampliar capital és un error, ja que durant l'última ampliació de capital es van col·locar accions en préstec a clients i empleats. En aquesta ocasió dubto que puguin fer-ho i això suposaria un veritable problema per al banc", assenyala Marc Ribes, cofundador de Blackbird.

D'altra banda, creuen que l'opció de vendre Popular a 1,2 euros (preu del futurible OPA amb el qual s'especula al mercat) està "descartada" a dia d'avui. "La possible idea que Bankia es quedi amb el Popular està guanyant pes, però pensem que el cas Popular donarà de parlar, precisament per la mala gestió realitzada i la conducta il·lícita, de contravenir la idoneïtat inversora, prestació de diners a clients i empleats, perquè acudeixin a l'ampliació", explica Ribes. Per tot això, a Blackbird són "totalment al marge de Popular (...). Pensem que, per la part de l'OPA, és poc probable que podem 'treure partit' i el més viable, ara mateix, sembla una ampliació de capital".

L'opció de l'ampliació de capital, que es segueix considerant molt possible, no convenç tampoc als experts

Tampoc Nicolás López, director d'anàlisi d’MG Valors, creu que una OPA a 1,2 euros sigui una opció real per Popular. "Ho veig difícil. El fet que estigui cotitzant a 0,70 euros ja et diu que l’1,20 no té gaire sentit. Deixem-ho amb què es pugui acostar a l'euro", assenyala. A la pregunta de si interessa entrar a Popular de cara a aquesta possible oferta de compra, López reconeix que se’n podria treure una rendibilitat, si al final es confirma, però adverteix del fort risc que es corre. "Aquí cal valorar el risc-rendibilitat (...). El que no saps és si queden més morts a l'armari, perquè no se sap ni quant més haurà de proveir el banc". Adverteix López del risc que "les coses es torcin" i que finalment no surti l'oferta. "Hi ha riscos perquè aquesta operació està clar que és forçada, que Popular no té moltes alternatives i que, si no surt, la situació quedaria bastant delicada".

Els experts de Bankinter, per part seva, van optar per canviar la seva recomanació sobre Popular de comprar a vendre després de la junta d'accionistes, també davant la possibilitat d'aquesta ampliació de capital que creuen que pot situar-se entre els 3.000 i 5.000 milions d'euros. Pel que fa a l'oferta de compra, si escau també la situen molt allunyada d'aquests 1,2 euros. "Considerem que podria sorgir interès comprador al voltant de 0,50 euros", apuntaven en un informe publicat a finals d'abril. "En conseqüència, revisem la nostra recomanació de comprar (que estava dirigida de forma oportunista només a inversors amb molt elevada tolerància al risc) fins a vendre amb un rang de cotització estimat entre 0,31 euros i 0,59 euros".

En un informe publicat aquest dimecres, els experts de Goldman Sachs retallen el preu objectiu sobre Popular un 29%, fins a 0,74 euros. Reiteren mantenir.

Noticias relacionadas

contador