• Sánchez-Asiaín no ha precisat si el banc necessitarà realitzar més provisions
  • Popular estaria disposat a vendre WiZink i TotalBank, si arribés "el preu adequat"
ignacio sanchez asiain popular
Ignacio Sánchez-Asiain, conseller delegat de Banc Popular.Archivo Bolsamanía

Els resultats del primer trimestre de Banc Popular han servit aquest divendres d'excusa per 'metrallar' amb preguntes el conseller delegat del banc, Ignacio Sánchez-Asiaín, durant la roda de premsa de presentació de les xifres. L'ampliació de capital que Emilio Saracho, president de l'entitat, va plantejar a la junta d'accionistes, ha estat la gran protagonista, però també les provisions que el banc haurà de realitzar per millorar la cobertura d'actius improductius, sense oblidar els possibles moviments corporatius al sector, que han convertit Popular en protagonista d'aquesta temporada de resultats de la banca espanyola.

  • 0,32€
  • 0,00%

Sánchez-Asiaín ha recalcat que una possible ampliació del banc, ara per ara, és una possibilitat, no una realitat, i ha emplaçat a l'estiu per tenir més informació al respecte. "Cap a l'estiu hauríem de donar una resposta sobre l'ampliació", ha dit el conseller delegat del banc, que també ha precisat que, previsiblement, estaria destinada a inversors institucionals. Sobre aquests possibles inversors, Sánchez-Asiaín ha afirmat que no estan sondejant ningú encara i, pel que fa a la mida de l'ampliació (s'especula que arribi als 3.000 milions d'euros però no es descarten xifres superiors, fins a 5.000 milions d'euros), tampoc ha volgut donar detalls, tot i que ha reconegut que ara és un bon moment per fer una operació d'aquest tipus. "La sensació que un té és que ara mateix hi ha cert gana pels bancs", ha apuntat.

"Fins que no tinguem un diagnòstic, no podrem definir l'estratègia futura. No volem donar dades per endavant perquè minaria el nostre intent de generar confiança", ha dit Sánchez-Asiaín

Abans de decidir si el banc necessita o no una ampliació, el conseller delegat de Popular ha reconegut que cal fer una anàlisi exhaustiva de la situació de l'entitat per aconseguir un diagnòstic precís sobre la seva realitat exacta. "Fins que no tinguem aquest diagnòstic, no podrem definir l'estratègia futura. No volem donar dades per endavant perquè minaria el nostre intent de generar confiança", ha recalcat.

TORNAR LA CONFIANÇA, L'OBJECTIU PRINCIPAL

Pel conseller delegat de Banc Popular, el major problema que té el banc és la manca de confiança, especialment per part dels mercats financers. "Nosaltres no volem generar expectatives que no estiguin vinculades amb la realitat", ha repetit en diverses ocasions. Per aquesta mateixa raó, no ha volgut respondre a la pregunta de si seran necessàries més provisions per ser capaços de reforçar la reducció d'actius improductius amb la rapidesa suficient perquè "brilli" el negoci típic. "Fins ara no coneixem la resposta amb seguretat", ha assenyalat.

Aquesta manca de confiança, ha seguit explicant Sánchez-Asiaín, té a veure amb el pla de negoci que va emetre Popular fa un any que, durant els mesos següents, "es va demostrar insuficient o inexacte o incorrecte". "La desconfiança té a veure amb dir una cosa que després no es compleix. (...) Estem tractant de generar confiança al mercat per complir amb coses que puguem complir", ha recalcat. Tot i considerar aquest pla "incorrecte", el conseller delegat de Popular ha reconegut que no tenen por possibles demandes relacionades amb l'última ampliació del banc, de 2.500 milions d'euros, perquè, segons la seva opinió, no tindrien cap base legal.

Així i tot, Ignacio Sánchez-Asiaín reconeix que un inversor que va entrar fa un any a Popular, a un preu per acció al doble de l'actual, té dret per estar enfadat. "A un accionista que ha entrat l'any passat, poques explicacions li valen", ha afirmat, tot i que ha recordat que "invertir en borsa no és una ciència exacta".

VENDA D'ACTIUS... VENDA DEL BANC?

El conseller delegat de Popular també ha hagut de respondre -com han fet abans que ell tots els responsables dels bancs espanyols durant la presentació dels seus comptes del primer trimestre- a les preguntes relacionades amb els futuribles moviments corporatius al sector, una possibilitat sobre la qual s'especula amb més intensitat des que el propi Saracho va deixar oberta la porta a la venda de Popular, també a la junta d'accionistes. "Des de 2008 hi ha converses entre tots contínuament", ha afirmat Sánchez-Asiaín quan se li ha preguntat per un possible acostament d'alguna entitat espanyola cap a Popular. "No hi ha un acostament seriós, amb contingut, però sí que hi ha converses de dinar. Tothom parla amb tothom", ha precisat.

"No hi ha un acostament seriós, amb contingut, però sí que hi ha converses de dinar. Tothom parla amb tothom", ha precisat

També hi ha converses, encara que sembla que "més serioses ', relacionades amb la venda d'actius, però el conseller delegat de Popular ha recalcat que només van a fer vendes quan responen al valor del accionistes. "No ens sentim pressionats per acceptar la primera oferta que vingui i estem negociant", ha assenyalat. En aquest sentit, ha reconegut que estarien disposats a vendre WiZink i TotalBank, si arribés "el preu adequat". "Si arriba una bona oferta (sobre Total), es procedirà la seva venda. Esperaria que en algun moment d'aquest any arribés una bona oferta", ha afegit.

En tot cas, Ignacio Sánchez-Asiáin ha reconegut que no se senten pressionats per part del Banc Central Europeu (BCE) - "les relacions amb els reguladors són extraordinàries" - per donar una sortida ràpida a la seva complicada situació, alhora que ha subratllat l'elevada quantitat d'actius improductius reduïts durant el primer trimestre, la qual cosa "vol dir que estem trobant compradors al preu que busquem".

Per aquest any, Popular vol multiplicar per quatre la xifra de 569 milions d'euros registrada el primer trimestre a la venda d'actius improductius. L'estimació, ha dit Sánchez-Asiaín, és "multiplicar això (569 milions) per una mica més de quatre més una xifra 'àncora'. És a dir, repetir el que s'ha vist aquest trimestre durant tots els trimestres".

El conseller delegat de Popular ha hagut de respondre també a preguntes relacionades amb les clàusules sòl - "hem rebut 65.000 reclamacions i estem en procés d'analitzar-les i arribar a acords amb els nostres clients" - o Abengoa, encara que no ha volgut pronunciar-se sobre el fet que Popular s'hagi quedat només com a accionista de referència de la companyia.

Noticias relacionadas

contador