ep tienda de zara cerrada un dia despues de que el gobierno anunciara las medidas de desescalada por
Eduardo Sanz - Europa Press

És l'única empresa de l'Ibex que encara no ha revelat com li va anar durant el primer semestre de l'exercici. Ho farà aquest dimecres, retent comptes per al període entre l'1 de febrer i el 31 de juliol, els sis primers mesos del seu any fiscal, atès que segueix un calendari diferent a la resta d'empreses del selectiu. I traçarà una evolució en la qual el mercat estarà molt atent a veure si ha deixat enrere les pèrdues del primer trimestre de l'any a causa del coronavirus i el tancament de les seves botigues. No obstant això, si té o no números vermells, no serà l'únic aspecte sota la lupa dels inversors.

  • 43,50€
  • -1,78%

Quant a la rendibilitat, serà clau per percebre la recuperació del negoci. El primer trimestre de l'any, Inditex va concentrar el tancament d'establiments a conseqüència de les mesures de confinament a la gran majoria dels seus mercats per contenir la propagació del coronavirus. Aquests tancaments van tenir com a conseqüència les primeres pèrdues a la història de la companyia propietària de Zara, Massimo Dutti i Oysho, entre d'altres marques.

De cara a aquest segon trimestre, la situació és diferent. De fet, el consens de Factset estima que la companyia va tancar aquests tres mesos d'estiu amb un benefici de 44 milions d'euros.

Les seves vendes també remuntarien el vol si es comparen amb el primer trimestre de l'exercici. En concret, el citat consens preveu que els seus ingressos entre l'1 de maig i el 31 de juliol se situïn a l'entorn dels 4.670 milions d'euros . Això sí, aquesta xifra queda lluny dels 6.893 milions del mateix trimestre de 2019.

UN EXERCICI ATÍPIC

Les condicions de mercat són significativament diferents, si es compara 2020 amb els exercicis anteriors. Per això, els inversors estaran pendents de com evolucionin d'altres variables. Per exemple, el marge sobre vendes. Aquest ha estat un dels punts forts d'Inditex: la seva capacitat per rendibilitzar els ingressos gràcies al constant control de costos. UBS, per exemple, estima que aquest marge se situï en un 53,3%.

Un any abans, al tancament del primer semestre de 2019, el marge brut sobre vendes de la companyia presidida per Pablo Isla es va situar en un 56,8%, 7.284 milions d'euros.

Quant al negoci, un altre dels aspectes clau serà l'evolució de l'activitat online; si continua repuntant al mateix ritme que a l'inici de l'any, quan el tancament de botigues va desplaçar el negoci a la xarxa. En aquest primer trimestre, la botigues online d'Inditex van elevar les vendes en un 50% i, només el mes d'abril, es van disparar un 95%.

I, més enllà de les dades al tancament tant del trimestre com del semestre, serà rellevant conèixer les previsions i la percepció de la situació que Isla reveli en la seva conversa amb els analistes. La recta final de l'exercici és clau per a les empreses tèxtils, perquè les col·leccions d'hivern tenen preus de venda més alts, cosa que normalment eleva els marges. A més, els últims mesos de l'any també concreten l'evolució d'obertures i tancaments d'establiments. Cal recordar que Inditex ja va assumir el tancament de fins a 1.200 establiments durant els dos propers anys, de petita superfície, per centrar-se en botigues més grans amb més potencial a futur, i sense impacte en l'ocupació.

Noticias relacionadas