pablo isla junta 2019

Inditex va perdre 409 milions d'euros en el primer trimestre fiscal de 2020 -de l'1 de febrer al 30 d'abril- enfront dels 734 milions d'euros de guanys del primer trimestre de 2019. El resultat net inclou una provisió per la conclusió del programa d'optimització d'espai (botigues) per 308 milions d'euros. Sense aquesta provisió, el resultat del primer trimestre hauria estat de -175 milions d'euros.

  • 44,70€
  • -1,08%

La tèxtil ha explicat que el primer trimestre de 2020 s'ha vist afectat materialment pel Covid-19. Les vendes van caure fins als 3.303 milions d'euros, enfront dels 5.927 milions d'euros en el primer trimestre de 2019. Les vendes online van créixer un +50% en el trimestre i van augmentar un +95% a l'abril.

La companyia ha destacat que aquesta caiguda de les vendes del 44% ha estat "limitada" si es té en compte que durant el període ha arribat a estar tancat fins al 88% del parc total de botigues a causa de la pandèmia de Covid-19.

El marge brut s'ha mantingut en el 58,4% de les vendes, la qual cosa reflecteix, segons Inditex, la capacitat de reacció del model de negoci per a ajustar-se a la demanda, amb un inventari que a tancament del trimestre va ser un 10% inferior a l'exercici anterior.

El resultat operatiu (EBITDA) es va situar en 484 milions d'euros (1.675 milions d'euros en el mateix període de 2019). El resultat d'explotació (EBIT) va ser de -508 milions d'euros (980 milions d'euros en 2019). Sense la provisió de 308 milions d'euros, el *EBIT hauria estat de -200 milions d'euros.

Les despeses operatives s'han reduït en un 21%, fruit de la "activa" gestió de control. Això no ha impedit, segons subratlla Inditex, que la companyia hagi contribuït a ajudar en l'emergència sanitària posant finançament específic i tots els seus recursos logístics.

La tèxtil ha recalcat que manté la fortalesa de la seva posició financera neta, que se situa en 5.752 milions d'euros, enfront dels 6.660 e fa un any.

Pablo Isla, president d'Inditex, ha remarcat que, en el moment actual, "la nostra prioritat és la salut i seguretat de les nostres persones i els nostres clients. Per això vull manifestar públicament l'agraïment per l'altíssima implicació de tot el nostre personal durant l'emergència sanitària i durant el retorn a les botigues i centres operatius. M'agradaria reconèixer molt especialment com estan aplicant les mesures de protecció, aspecte que està aconseguint transmetre un altíssim grau de responsabilitat i seguretat. Com hem manifestat sempre, el més important per a Inditex són les persones per sobre de qualsevol altra consideració, i crec que aquestes circumstàncies que estem vivint actualment ho demostren".

DIVIDEND: ES POSPOSA L'EXTRAORDINARI

Inditex celebrarà la seva junta general d'accionistes corresponent a l'exercici 2019 de forma preferentment telemàtica el 14 de juliol. En ella el Consell d'Administració proposarà un dividend ordinari de 0,35 euros per acció, que seran desemborsats el pròxim 2 de novembre.

La política de dividends de la companyia es manté intacta, amb un '*payout' del 60%, així com el complement d'un dividend extraordinari total de 0,78 euros per acció. Això sí, Inditex ha anunciat que la distribució d'aquest dividend, prevista per a 2020 i 2021, passarà a fer-se en 2021 i 2022.

LES VENDES CAUEN UN 51% AL MAIG

Des de principis de maig la majoria dels mercats temporalment tancats han anat reobrint gradualment, encara que amb mesures de distanciament social. Inditex explica que les tendències de venda han començat a millorar al maig, encara que encara no es troben en nivells normals. El 8 de juny Inditex tenia 5.743 botigues obertes (un 78% del total) en 79 mercats.

Les vendes en botiga i online a tipus de canvi constant al maig van baixar un 51%. La venda en botiga i online a tipus de canvi constant des del 2 de juny fins al 8 de juny va decréixer un 34%. En aquells mercats en què les botigues estaven plenament obertes (54% de les botigues totals) la venda va baixar un 16%.

"La direcció segueix els esdeveniments de prop i té total confiança en l'estratègia a llarg termini", ha subratllat la companyia.

PLA ESTRATÈGIC

El president d'Inditex, Pablo Isla, ha presentat un pla per als pròxims dos anys que anticipa el que serà l'Inditex del futur, amb el qual l'empresa accelerarà i ampliarà la seva estratègia d'anticipació a la transformació digital.

Illa ha avançat que s'invertiran 1.000 milions d'euros per a impuls de l'activitat online i altres 1.700 milions d'euros per a la corresponent actualització de la plataforma integrada de botigues, amb la incorporació d'eines tecnològicament avançades.

Noticias relacionadas

contador