ep willie walshantonio vazquez ceopresidenteiag respctivamente
LUIS MIGUEL GONZÁLEZ

IAG

2,05€
  • -0,02€
  • -0,97%

A un mes per al Brexit, IAG manté la calma. El holding d'Iberia, British Airways, Vueling i Aer Lingus afirma que segueix "avaluant i preparant-se per als possibles canvis" que es produeixin després de la desconnexió del Regne Unit del bloc europeu, però assegura que "no té la impressió que el Brexit vagi a tenir un impacte significatiu en el negoci a llarg termini".

Així ho explica el grup que dirigeix ​​Willie Walsh a l'informe anual enviat a la CNMV, en què segueix marcant el Brexit com un risc comercial i operatiu, juntament amb la volatilitat dels preus del combustible. Així i tot, IAG manté l'esperança que Brussel·les arregli l'assumpte i s'aconsegueixi "un acord ampli en matèria de transport" entre la UE i el Regne Unit, ha afirmat el seu conseller delegat, Willie Walsh, durant la conferència amb analistes per explicar els resultats anuals.

El grup d'aerolínies ha estat en el focus a causa de la seva estructura accionarial i de la potencial pèrdua de drets de vol si es produeix un Brexit sense acord. D'acord amb la normativa de la UE, la propietat i control de les aerolínies europees ha d'estar en mans de ciutadans comunitaris, és a dir, almenys un 50% del capital.

En el cas d'IAG, la fragmentació del seu accionariat i la seu a Londres han complicat la situació i han derivat en una cursa a contrarellotge per demostrar la seva espanyolitat en què el Govern espanyol s'ha posicionat de la seva part per assegurar-se que Iberia i Vueling no es vegin afectades. Estan en joc els 18 milions de turistes britànics que visiten Espanya cada any.

El grup afirma que "ha mantingut àmplies converses amb tots els reguladors i governs i confia que complirà amb les regles d'estructura de propietat i control de la UE i el Regne Unit" un cop es materialitzi la ruptura. "IAG és una companyia espanyola les seves aerolínies compten amb certificats d'operador aeri establerts i models de negoci definits a Irlanda, França, Espanya i el Regne Unit, i IAG ha tingut altres estructures i salvaguardes en els seus estatuts des que es va establir el 2011", ha subratllat Walsh.

El holding es refereix a les mesures de blindatge perquè una excessiva proporció d'accionistes no UE en el seu capital posin en risc la seva operació, com va explicar aquest mitjà. El grup, que va activar aquest blindatge a principis de febrer i va bloquejar el capital no comunitari a l'actual 47,5%, té l'opció d'exigir la venda de les accions no UE durant un període de 10 dies. Tot i així, IAG no ha aclarit l'estatus que tindrien els seus accionistes britànics. El grup els va excloure de la categoria no comunitària en activar el blindatge però, en cas de Brexit sense acord, el voltant del 20% del seu capital en mans britàniques complicaria la situació.

PRÒRROGA POST-BREXIT

Walsh insisteix que IAG ha treballat en plans de contingència que el preparen per a un escenari de "no acord", però confia que la UE i Regne Unit arriben a un acord transitori que els doni fins a desembre de 2020 com a termini per complir amb la normativa europea en cas que se li exigeixin canvis en la seva estructura accionarial.

"En concret, hem detallat i entaulat diàleg constructiu amb els reguladors nacionals i governs sobre la propietat i control de la companyia. Aquestes discussions continuen i impliquen també la Comissió Europea", ha detallat el CEO d'IAG.

La UE està disposada a mantenir l'status quo després del 29 de març durant sis mesos extra per garantir la connectivitat amb el Regne Unit, però el govern britànic haurà d'assegurar la reciprocitat de tracte per a les aerolínies europees. Per acollir-se a aquesta pròrroga, les companyies tindran un termini de dues setmanes des que entri en vigor el reglament de la UE preparat per a un Brexit dur per explicar detalladament com reestructurarà el seu capital per complir amb la normativa.

Noticias relacionadas

contador