willie walsh iag portada
IAG GROUP

IAG

1,97€
  • -0,01€
  • -0,66%

IAG ha tancat un exercici complex amb èxit. El holding que agrupa British Airways, Iberia, Vueling i Aer Lingus va obtenir un benefici net de 2.897 milions d'euros el 2018, un 44,2% més que l'any anterior. I ho ha fet malgrat l'encariment del petroli, els problemes de trànsit aeri a Europa i la fluctuació del tipus de canvi que va impactar en 129 milions, destaca el seu conseller delegat, Willie Walsh, en la informació remesa al regulador.

Sense incloure partides excepcionals, el benefici també avança i se situa als 3.230 milions, un 9,5% més. Els ingressos, per tant, van augmentar un 6,7%, fins als 24.406 milions, amb una millora en els ingressos unitaris de passatge del 6,2%. Segons explica IAG, els resultats "responen a la positiva evolució dels ingressos per la recuperació de l'entorn macroeconòmic, amb millores als nostres grans mercats estratègics". El grup "segueix centrat en la proposta de valor al client, la solidesa operativa i l'estalvi en costos", apunta.

Els primers comentaris d'analistes destaquen que el grup d'empreses ha superat "àmpliament" les previsions per a l'últim trimestre i anticipen un impacte positiu en la cotització que ja es deixa notar a l'IBEX. IAG cotitza aquest dijous amb un avanç del 2,5%, fins als 7,18 euros, després de diverses sessions castigat per la seva exclusió de l'índex MCSI a partir de l'1 de març per bloquejar l'entrada d'accionistes no UE.

Les despeses totals de les operacions van arribar als 20.728 milions d'euros, un 6,3% més respecte al 2017. Les despeses de combustible van ser de 5.283 milions d'euros, un 14,6% més, mentre que les despeses de personal van ser de 4.352 milions d'euros (+1,5%) abans de partides excepcionals. La plantilla va créixer un 2,1%.

Durant el 2018 el grup aeri va augmentar un 6,1% la seva capacitat, percentatge que inclou LEVEL durant l'exercici complet, en totes les aerolínies i en tots els mercats, excepte Àsia-Pacífic. Aquest increment es deu en part a l'augment de les rutes de llarg radi de BA, Iberia i Aer Lingus. El grup va transportar en conjunt gairebé 113 milions de passatgers durant l'any passat, un 7,7% més que el 2017.

DIVIDEND EXTRAORDINARI

El 2018 el grup va completar el seu segon programa de recompra d'accions per valor de 500 milions d'euros. La companyia distribuirà 1.300 milions d'euros als seus accionistes a través de dividends ordinaris per valor de 616 milions d'euros, als quals sumarà un dividend extraordinari aproximat de 700 milions d'euros (a raó de 0,35 euros per títol). "Això equival a un increment de 260 milions d'euros respecte a l'any anterior", ha destacat Walsh.

IBERIA I VUELING

Quant a l'acompliment d'Iberia, IAG destaca que el benefici de les operacions abans de partides excepcionals va incrementar en 61 milions, fins als 437 milions, amb un marge operatiu ajustat del 10%. La capacitat va augmentar en un 9,6% durant l'any, amb una reducció d'ingressos unitaris de passatge a causa de la caiguda de la rendibilitat (yield) que ha estat parcialment compensat per l'increment de l'ocupació, que va tancar el 2018 al 85,5% (1,4 punts més).

Durant aquest últim exercici Vueling va obtenir un benefici de 200 milions d'euros, "un augment de 12 milions tot i patir importants incidències operatives per les regulacions i les vagues de control de trànsit aeri". L'aerolínia, amb seu a Barcelona, ​​es va veure fortament impactada per les successives vagues de controladors aeris a Marsella durant el 2018.

Durant l'exercici, Vueling ha reforçat la seva posició en mercats clau, destaca el grup. "La demanda en aquests mercats va seguir sent forta així, els ingressos unitaris de passatge, els coeficients d'ocupació i les rendibilitats van millorar respecte a l'any anterior".

ENCARREGA 18 NOUS BOEING PER BRITISH AIRWAYS

D'altra banda, IAG ha encarregat a Boeing 18 avions del model 777-9 per British Airways, una comanda valorat en 7.959,6 milions a preu de catàleg, i amb l'opció d'ampliar-lo en 24 unitats més.

Aquests avions reemplaçaran els 14 Boeing 767-400 i 4 Boeing 777-200 de la flota de l'aerolínia entre 2022 i 2025. Cada avió comptarà amb 325 seients distribuïts en quatre cabines, segons ha comunicat el grup d'empreses aeri a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

El preu de catàleg és la suma dels preus de llista del fusellatge, el motor i certs canvis d'especificació sobre el qual s'obtenen certs descomptes, destaca IAG al seu comunicat. Els Boeing 777-99 de BA seran equipats amb motors General Electric GE9X. La comanda de motors inclou un programa integral de manteniment amb G

Noticias relacionadas

contador