endesa iberdrola
© Alberto Sánchez

Si alguna cosa dissuadeix els inversors és la incertesa, i no hi ha dubte que això és just el que sobra ara al sector de les companyies de serveis públics espanyoles. Endesa i Iberdrola, les més afectades per aquesta situació, estan patint clarament durant els darrers temps en borsa davant la 'bogeria' que s'ha desfermat amb el preu de la llum. El Govern està prenent mesures per contenir-lo, però aquestes contribueixen, encara més si és possible, a augmentar el "soroll" i els dubtes, especialment si es té en compte la confrontació entre les pròpies empreses i l'Executiu.

  • 17,11€
  • -0,73%
  • 11,53€
  • -0,09%

Encara que, en general, les grans companyies elèctriques suposen una inversió tranquil·la i no solen donar ensurts, sí que hi ha analistes que creuen que, a causa de la situació actual, és millor no estar ara al sector. Així ho veuen des de Bankinter, des d'on expliquen que no tenen companyies de serveis públics a cap de les seves carteres, i adverteixen que tot aquest "soroll de fons" sobre la tarifa de la llum amenaça amb un desenllaç "com a mínim confús".

Altres experts subratllen que aquesta situació té, a més, un efecte dissuasori també entre els inversors estrangers, que prefereixen no ficar els seus diners en un sector afectat pels vaivens reguladors. És habitual que arribin últimament informes de bancs internacionals en què apareixen valoracions d'aquestes companyies vinculades directament amb les mesures reguladores del Govern.

Davant d'això, hi ha els que segueixen veient Endesa i Iberdrola com una opció d'inversió atractiva i, tot i que anticipen que la situació seguirà pressionant a curt termini, creuen que a llarg termini "les dues ofereixen un potencial interessant".

Així ho veu Àngel Pérez, analista de Renta 4, que continua apostant per les dues, amb Iberdrola com a favorita. Tot i que la companyia seria, en princip,i la més afectada per la situació, atès que té molta capacitat instal·lada hidràulica i renovable, al final Endesa -amb menys hidràulica, però molta nuclear- acaba veient-se més perjudicada per la menor diversificació.

"Iberdrola és la més afectada, però, com està més diversificada, és cert que proporcionalment Endesa, que només es troba a Espanya, és la que més copejada es veu pel que està passant", precisa Pérez.

MILLOR ESPERAR QUE CAIGUN MÉS

Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, també veu Iberdrola i Endesa com a opcions interessants de compra, tot i que creu que cal esperar que "caiguin una mica més" per entrar-hi.

Endesa cedeix des dels màxims anuals, marcats el passat mes de maig als 22,36 euros, un 13%. "Amb les retallades d'aquest dimarts (-5,18%) tot suggereix que se'n va de cap cap als mínims de l'any als 19,00 euros. Si aquest nivell no aguanta, hi ha un altre suport a la base d'un potencial canal baixista als 18,50 euros", detalla. Per aquests preus estaria l'oportunitat de compra.

ele140921
Gràfic diari d'Endesa

Pel que fa a Iberdrola (aquest dimarts va cedir un 1,71%), l'energètica està movent-se lateralment des de juliol de 2020. "Té una zona de suport interessant als 9,70-9,80 euros. En principi aquí es podria intentar obrir posicions alcistes de manera parcial. Si el perfora, el següent suport es troba als 9 euros, i aquí ja ens tiraríem a la piscina de cap", explica Rodríguez.

ibe140921
Gràfic diari d'Iberdrola

Afegeix aquesta analista que les dues són companyies molt tranquil·les, per a perfils molt conservadors i inversions a llarg termini.

Noticias relacionadas

contador