ep archivo   logotipo de la empresa endesa
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press - Archivo

Les elèctriques, amb Endesa al capdavant (-2%), estan entre els pitjors valors de l'IBEX aquest dimarts. El president del Govern, Pedro Sánchez, va explicar ahir a la nit, en una entrevista a TVE, les mesures per abaratir la factura de la llum a Espanya, entre les quals hi ha la novetat de detreure beneficis de les empreses elèctriques per limitar el preu del gas.

  • 17,54€
  • 1,12%

Els experts adverteixen que aquesta situació tan inestable no agrada gens al mercat. Ramón Forcada, director d'anàlisi de Bankinter, reconeix que el banc està "fora de companyies de serveis públics" perquè "el soroll de fons sobre la tarifa i la gestió tendran un desenllaç una mica confús". Remarca també Forcada que més del 50% del preu de l'electricitat són impostos, "per molt que se'n vulgui culpar les elèctriques".

"Fa molt que vam deixar de tenir elèctriques a les nostres carteres. Cal estar fora de companyies de serveis públics", afirma contundent en declaracions a Capital Ràdio, al mateix temps que adverteix de la possibilitat que es produeixi una modificació de la tarifa "artificial".

Juan Luis García Alejo, d'Andbank, reconeix igualment que "el risc regulador cotitza molt malament", mentre que des de Link Securities, Juan José Fernández Figares, director d'anàlisi, té clar que "un marc regulador inestable, que variï en funció de la conjuntura, no agrada gens als inversors, sobretot als estrangers".

LES MESURES

Durant la seva entrevista d'aquest dilluns, Pedro Sánchez va confirmar els blocs de mesures que vol aprovar el Govern per limitar l'impacte de la pujada dels preus elèctrics.

D'una banda hi ha les mesures fiscals, amb la reducció de l'IVA del 21% al 10% (ja en vigor per a capacitats inferiors a 10KW), desaparició de l'impost de venda de producció del 7% al mínim fins a desembre i reducció de l'impost sobre la electricitat des del 5,11% actual fins al 0,5%.

D'altra banda hi ha la revisió de la tarifa regulada, que busca desvincular-la de l'evolució de les matèries primeres.

Així mateix, l'obligació de les elèctriques a subhastar energia entre comercialitzadors i industrials.

"Sobre la reducció dels windfall profits de sector, Sánchez va insistir que es procedirà a implementar la mesura ja aprovada pel Govern (i a l'espera de confirmar-se al Congrés) sobre el CO2 amb un impacte inferior als 650 milions d'euros. En premsa es comenta sobre aquestes declaracions avui i, tot i que podrien semblar noves, no són més que la confirmació del que ja s'ha sabut i no esperem noves mesures. l'únic dubte sorgeix perquè el president va indicar que es farà servir aquesta retallada dels beneficis de les elèctriques no només per baixar la factura elèctrica, sinó també per baixar la de gas, i fins i tot va xifrar la retallada en aquesta en altres 650 milions", expliquen des de Banc Sabadell.

Afegeixen des del banc que "l'única novetat negativa" és aquest pla del Govern de reduir la tarifa de gas a altres 650 milions d'euros. "El pitjor és la manca de detalls, ja que no queda clar si es farà amb les retallades a les elèctriques o topant els preus, la qual cosa aniria en contra de la legislació. Això afectaria sobretot Naturgy, on el negoci de comercialització de gas Espanya pesa un 7% EV", conclou Sabadell.

Noticias relacionadas

contador