ep la ministra de trabajo y economia social yolanda diaz comparece en rueda de prensa tras el
Eduardo Parra - Europa Press

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha anunciat aquest divendres que el Govern ha acordat prohibir els acomiadaments, fins i tot els dels treballadors temporals, mentre duri l'estat d'alarma pel coronavirus. "No és necessari acomiadar ningú, aquesta crisi és un parèntesi, i hi ha mecanismes suficients per a fer un ús responsable dels béns públics", ha explicat en roda de premsa en relació als Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO).

Díaz, que ha explicat que aquesta prohibició s'aplicarà "des d'avui, que s'aproven les mesures", donant a entendre així que no es farà de manera retroactiva, ha assenyalat que s'ha dictaminat per preveure una sèrie de supòsits. Sobre les causes per les quals s'impedeix l'acomiadament, ha dit que "sempre que hi hagi causes econòmiques, productives, organitzatives i de força major, no es pot acomiadar, perquè hem arbitrat un mecanisme excepcional amb molts recursos públics per facilitar els ERTOs. No tindria sentit", ha remarcat la ministra.

"Ningú pot aprofitar-se d'aquesta crisi sanitària. No es pot usar el Covid-19 per fer acomiadaments", ha insistit Díaz després que els sindicats hagin alertat que podria haver-hi fins a 1 milió d'acomiadaments al març, i per això el Govern ha creat un "escut social" perquè ningú no quedi desprotegit, "abordant legislativament la prohibició de fer acomiadaments", ha remarcat. Ni tan sols dels treballadors temporals. "Amb l'excusa del Covid no cal extingir els contractes temporals. S'interrompen, però seguiran una vegada passi la crisi", ha assegurat la titular de Treball.

Per garantir la protecció dels treballadors en aquesta crisi i que "ningú no es queda enrere", l'Executiu ha aprovat una simplificació dels ERTOs. A partir d'ara, ha explicat Díaz, només serà necessari que les empreses emplenin un "senzill formulari" amb les dades del treballador (el seu nom, el seu DNI, el número de compte i la base reguladora) que hauran d'enviar al Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). "I amb rapidesa començarem a reconèixer totes les prestacions públiques d'atur, fins i tot als aquells que no reuneixen els requisits", ha indicat la ministra, que ha recordat que es posarà el "comptador a zero" una vegada passi la crisi, de manera que els treballadors afectats per un ERTO no consumiran atur.

"Segur que tot és millorable, però el model aprovat és absolutament senzill i posa en èmfasi en el reconeixement àgil i ràpid de les prestacions", ha incidit Díaz, que ha dit que també s'ha aprovat la figura de l'ERTO "per als socis cooperativistes".

La ministra ha volgut llançar un "missatge clar", insistint que "no és necessari fer acomiadaments" i en què "els recursos públics que són de tots i totes cal usar-los adequadament". Per això, ha avisat, es revisaran "d'ofici" tots els ERTOs que s'estan aprovant. Així, "en cas que hi hagi algun tipus de frau, les empreses afectades hauran de retornar fins a l'últim cèntim d'euro percebut, inclosa la prestació per desocupació dels treballadors".

La durada dels ERTOs, en tot cas, serà la durada de la crisi del coronavirus. "Algú pot tenir la temptació d'allargar-los", i "no pot ser", ha expressat Díaz, que ha demanat a més "no confondre les causes dels acomiadaments amb la qualificació dels acomiadaments (procedent, improcedent, nul), perquè això és tasca dels jutges. "Si hi ha impugnacions per abús o mal ús, els tribunals ho qualificaran a posteriori", ha alertat.

LES PRESTACIONS ES PAGARAN EL DIA 10

Sobre la petició dels empresaris que se suprimeixi la condició de no acomiadar durant els sis mesos posteriors per poder sumar-se al nou ERTO, Díaz ha dit que el compromís del Govern és "amb la gent més necessitada", i per això "la legislació que regula aquests ERTO exigeix el manteniment dels llocs de treball". "Tenint en compte la quantitat de recursos públics que aboquem al sistema, fins i tot exonerant les empreses del pagament a la Seguretat Social, ha d'haver-hi un compromís amb el manteniment de l'ocupació. Demano als empresaris que siguin exemplars i mantinguin els llocs de treball".

També ha reconegut que el SEPE es troba "desbordat" per la quantitat d'ERTO que s'estan presentant, i ha demanat calma. "S'autoritzaran amb el mecanisme aprovat avui, i les prestacions es reconeixeran amb promptitud. Es pagarà el dia 10, tranquils", ha afirmat la ministra de Treball, que ha assegurat que el SEPE "complirà amb les seves obligacions".

"Tranquil·litat, que tothom cobrarà", ha insistit Díaz, que ha aprofitat per explicar que els treballadors amb fills a càrrec cobraran la prestació bàsica i després se'ls reconeixerà posteriorment el suplement que els correspon si tenen un o dos o més fills.

Noticias relacionadas

contador