ep una mujer pasea junto a una oficina de empleo de madrid espana a 10 de febrero de 2020 20200221135204
Ricardo Rubio - Europa Press

Tots els treballadors afectats per un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTE) a causa de la crisi sanitària del coronavirus tindran dret a percebre la prestació per atur, i aquest temps consumit d'atur no comptarà com a gastat. Aquesta és una de les mesures que s'han discutit al Consell de Ministres d'aquest dimarts, el primer virtual de la història, per intentar fe front a les conseqüències del brot.

Segons el decret llei que preveu aprovar avui l'Executiu de Predro Sánchez, es reconeix el dret a cobrar l'atur a "les persones treballadores afectades encara que no arribin al període d'ocupació cotitzada mínim necessari". A més, no computarà el temps en què es percebi la prestació per desocupació "a l'efecte de consumir els períodes màxims de percepció establerts".

Aquesta era una de les principals reivindicacions dels sindicats en el context actual, a causa de l'allau d'ERTEs que estan presentant les empreses pel tancament decretat davant l'estat d'alarma. I és que s'està optant per aquesta figura, que implica una suspensió dels contractes de caràcter temporal, encara que també es pot traduir en una reducció de la jornada, per a afrontar la situació excepcional que travessa Espanya.

El paquet de mesures laborals pot incloure també la flexibilització dels ERTEs i configurar el dret dels treballadors a l'adaptació de la seva jornada laboral i/o a una reducció de jornada especial, que podria fins i tot arribar al 100%, quan la seva presència sigui necessària per atendre una persona que, per raons d'edat, malaltia o discapacitat, requereixi d'una cura personal i directa. És una mesura contemplada per a aquells treballadors que s'hagin vist afectats, per exemple, pel tancament dels centres educatius. No obstant això, des del Ministeri de Treball insisteixen que aquestes mesures excepcionals formen part de l'esborrany, per la qual cosa podrien no quedar així.

AGILITAR ERTEs

D'altra banda, en l'esborrany s'estableixen algunes de les mesures que havien demandat sindicats i empresaris, com flexibilitzar els ERTEs de suspensió o reducció de jornada, i s'especifica que només podran presentar-se per causes de força major, especificant que com a tals s'entendran pèrdues d'activitat derivades de les mesures del Govern adoptades a conseqüència de la crisi sanitària, inclòs l'estat d'alarma, que impliquin la suspensió o cancel·lació d'activitat, el tancament temporal de locals amb afluència pública, restriccions en el transport públic i, en general, de la mobilitat de les persones o les mercaderies; falta de subministraments o situacions extraordinàries per contagi de la plantilla o aïllament preventiu, que siguin acreditats satisfactòriament.

Aquest esborrany assenyala que les suspensions d'ocupació o de reducció de jornada a què s'aculli l'empresa per força major, caldrà remetre per part de l'empresa un informe a l'autoritat laboral competent, i caldrà també un informe per part de la Inspecció de Treball en un termini de set dies i la resolució de l'autoritat laboral en un termini de set dies.

S'agilitarà també el procediment en el cas que el ERTE es degui a causes organitzatives, tècniques i productives, reduint-se els períodes de consulta a un màxim de set dies i l'emissió de l'informe de la Inspecció també a un termini improrrogable de set dies.

Noticias relacionadas

contador