ep torre de telecomunicaciones de cellnex
CELLNEX - Archivo

Cellnex, Viscofan, Grifols, Iberdrola i Ferrovial. Són els cinc magnífics de l'Ibex que desafien al virus i registren una rendibilitat positiva aquests últims dotze mesos. Sens dubte Cellnex és el campió absolut, amb una pujada del 85%, però la rendibilitat de Viscofan (+30%), Grifols (+29%), Iberdrola (+17%) i Ferrovial (+14%) també ofereix un retorn atractiu en aquests temps de crisis.

  • 35,26€
  • 0,69%
  • 28,92€
  • 0,28%
  • 9,89€
  • -0,64%
  • 12,32€
  • -0,36%
  • 62,70€
  • 1,13%

Però, quines són les raons per explicar aquest comportament positiu en relació al conjunt de l'Ibex?. En el cas de Cellnex, opera en un dels sectors amb més potencial de creixement: el de les xarxes de telecomunicacions. I està molt ben posicionat per a la transició cap al 5G.

Per exemple, els analistes de JPMorgan han considerat a aquest valor una dels seus 'TOP IDEA' pel seu gran potencial de creixement en un mercat ple d'oportunitats pel que fa a fusions i adquisicions.

Els seus analistes estimen que Cellnex té la possibilitat de comprar unes 100.000 torres de telecomunicacions als seus vuit mercats principals, per un valor conjunt d'uns 30.000 milions d'euros, cosa que agrada, i molt, al mercat.

La rendibilitat de Viscofan no ha estat tan espectacular com la de Cellnex, però el fabricant navarrès d'embolcalls alimentaris, líder mundial del seu sector, s'ha convertit en un dels valors 'refugi' per als inversors, pel fet que opera en un sector l'activitat del qual ha augmentat malgrat la crisi del Covid-19.

Durant el primer trimestre, va guanyar 27,4 milions d'euros, un 20% més que durant el mateix període de l'any passat, i va confirmar que havia registrat una intensa activitat comercial i operativa per "atendre les comandes dels clients". Els analistes de Renta 4 van destacar la "visibilitat del negoci (indústria essencial), la fortalesa del balanç i la solidesa en la generació de caixa".

Grifols, el grup farmacèutic català especialista en la fabricació d'hemoderivats, s'ha comportat molt millor en borsa que el conjunt del mercat, pel fet que els inversors han posat en valor a les companyies d'aquest sector. Fa uns dies, va anunciar el desenvolupament "en temps rècord" d'un test molecular de molt alta sensibilitat per detectar el Covid-19.

Des del començament de l'any, el sector europeu de Salut ('Health Care'), del qual forma part Grifols, acumula un guany del 2%. Un comportament modest, però molt positiu, si es compara amb el d'altres sectors molt castigats, com el de Bancs, que s'ha desplomat un 45%; o el d'Oci i Viatges, que s'ha enfonsat un 38%.

El cas d'Iberdrola és diferent. L'elèctrica ha funcionat molt millor que els seus competidors a Espanya - Endesa ha caigut un 3% els últims dotze mesos i Naturgy un 35%. El seu compromís amb el dividend després de la presentació dels seus resultats l'ha convertit en un 'valor segur' en l'actual clima de revisions de dividends que planeja sobre moltes companyies, la retribució a l'accionista de les quals ha quedat en dubte per la crisi.

Morgan Stanley considera que el dividend d'Iberdrola és un dels més sòlids d'Europa, al costat del d'altres grans corporacions com Bae Systems, Carrefour, Danone, Allianz, Akzo Nobel, Sanofi, Vodafone i Enel. A més, les seves bones previsions de creixement li atorguen un factor diferencial respecte als seus homòlegs.

Finalment, Ferrovial ha aconseguit capejar la crisi de la Covid-19 malgrat que els seus principals actius d'infraestructures, com ara l'aeroport londinenc de Heathrow o l'autopista canadenca ETR 407, s'han vist directament afectats per la sobtada interrupció dels transports a nivell mundial.

Divendres passat, va repuntar un 4% a la borsa, després de presentar resultats i confirmar el pagament d'un primer dividend complementari de 0,312 euros en efectiu o accions. I encara que esperarà "a disposar de més visibilitat de l'evolució macroeconòmica i de l'impacte de la Covid-19 en les operacions de la societat" per distribuir un segon dividend, els inversors continuen apostant pel títol, en considerar que la qualitat de les seves concessions és a la primera línia mundial.

Noticias relacionadas

contador