• "El 'cas Cenyt' no ha tingut cap impacte rellevant en el negoci o en la cotització", segons Onur Genç
onur genc bbva

Bones i males notícies per al BBVA. Començant per la primera, el grup bancari espanyol anticipa que, “si no hi ha grans confinaments durant els pròxims trimestres, esperem tancar l'any amb resultats positius”. El missatge negatiu per als accionistes arriba de nou des de Mèxic, on els seus responsables esperen una deterioració del negoci local per l'escàs suport del govern d'Andrés Manuel López Obrador (AMLO) a la crisi econòmica de la Covid-19.

A la presentació de resultats semestrals, el conseller delegat del banc blau, Onur Genç, ha afirmat que “esperem tancar l'any clarament positius tant a nivell de grup com a Espanya”, tot i que fins a juny registra unes pèrdues pròximes als 1.200 milions d'euros. Durant la segona part de l'exercici, hi haurà un “millor nivell de dotacions, perquè ja n'hem fet la part principal”, però aquest directiu reconeix que “encara hi ha molta incertesa”, especialment a països com Mèxic o el Perú, on la pandèmia encara no està controlada.

A Mèxic és on el BBVA tem una major deterioració pel menor suport econòmic i fiscal del govern d'AMLO a la crisi del coronavirus. A Espanya, l'ajuda contra la Covid ha estat del 15% sobre el PIB, aproximadament, mentre que a Mèxic ha estat per sota de l'1%. “Molts clients poden notar-ne els efectes”, ha avançat Genç, encara que també ha subratllat que “Mèxic ha demostrat ser un país molt resilient”.

Mèxic es beneficia de la seva proximitat geogràfica i comercial amb els Estats Units i, durant maig i juny, ja s'han vist remeses rècord de mexicans dels EUA a Mèxic, la qual cosa sosté parcialment l'economia del país. No obstant això, el conseller delegat troba a faltar un programa a Mèxic similar als crèdits ICO que ha posat en marxa el Govern d'Espanya. “Hauria funcionat molt bé. Aquí està servint perquè moltes empreses bones, sanejades i productives tornin a la vida”, ha ressaltat.

En tot cas, malgrat els dubtes que torna a generar la seva filial mexicana i els sempre convulsos comptes de la filial turca, Genç ha assegurat que “Mèxic i Turquia no estan causant problemes al banc”. Encara que la mora i el cost del risc en aquests mercats poden ser més alts, opina que “la seva rendibilitat a curt termini és alta” i ho compensa.

Preguntat per altres riscos als quals està sotmès el banc, com el reputacional, arran de la investigació del ‘cas Cenyt’, el conseller delegat ha sortit al pas de les crítiques i ha matisat que el “BBVA no ha identificat cap impacte rellevant en el negoci o en la cotització de l'acció per la investigació d'aquest cas”, relacionat amb l'ex-comissari José Manuel Villarejo.

RETORN DEL DIVIDEND AL 2021

Després que el BCE prorrogués el seu ‘veto’ als dividends de la banca europea fins a l'1 de gener de 2021 per a acumular capital extra per fer front a la Covid, BBVA ha confirmat que l'any vinent, “si ho permeten les recomanacions de les institucions, reprendrem el pagament de dividends”. Això sí, continuarà sent 100% en efectiu. El banc espanyol no es planteja tornar a l'‘scrip dividend’, desmarcant-se així de la decisió del Santander. “Ja ho vam decidir fa uns anys. Volíem ser molt coherents i previsibles, amb la totalitat del dividend en efectiu, i mantindrem aquesta política”, ha reafirmat el seu responsable.

BBVA, que com ha publicat Bolsamanía, està en l'òrbita d'una fusió amb Bankia orquestrada políticament pel PNB i el Govern, ha posat sobre la taula la pobra rendibilitat dels bancs europeus i també els espanyols, sobretot si se'ls compara amb els seus homòlegs nord-americans, una crítica que obre la porta a pròximes integracions bancàries a Espanya o bé a nivell transfronterer a Europa. “Els nivells de rendibilitat estan molt per sota del nivell òptim, i això podria donar més impuls per accelerar les fusions i millorar la rendibilitat. Encara que la nostra prioritat és el creixement orgànic, més si es té en compte tota la inversió en transformació digital, on ja hem començat a veure els resultats, també tenim la responsabilitat de mirar les oportunitats que es presenten”, ha contrastat Genç, encara que sense referir-se a cap entitat en concret.

Noticias relacionadas

contador