ep el presidente del consejo de supervision del bce andrea enria 20200728083403
BCE - Archivo

El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit prolongar fins a l'1 de gener de 2021 la seva recomanació a la banca de no repartir dividends i no efectuar recompres d'accions pròpies per preservar el capital. Això suposa ampliar tres mesos el termini actual de restriccions, en vigor des del mes de març passat i que s'estenia fins a octubre.

Aquesta recomanació actualitzada sobre la distribució de dividends continua sent temporal i excepcional, i té com a objectiu preservar la capacitat dels bancs per absorbir pèrdues i donar suport a l'economia en aquest entorn d'incertesa excepcional", ha indicat el BCE, assegurant que donarà als bancs suficient temps per refer les seves reserves de capital i liquiditat perquè no actuï procíclicament.

A la seva decisió, el BCE ha destacat l'elevat grau d'incertesa, que dificulta que els bancs pronostiquin amb precisió les seves posicions de capital, assenyalant que l'anàlisi de vulnerabilitat efectuat al sector demostra que el nivell de capital al sistema podria disminuir significativament si es materialitzés un escenari sever.

No obstant això, el BCE ha assenyalat que revisarà si aquesta postura continua sent necessària al quart trimestre de 2020, tenint en compte l'entorn econòmic, l'estabilitat del sistema financer i la fiabilitat de la planificació del capital.

"Una vegada que la incertesa que requereix aquesta recomanació temporal i excepcional disminueixi, els bancs amb posicions de capital sostenibles poden considerar reprendre els pagaments de dividends", ha apuntat el BCE, explicant que això també s'aplicarà quan estiguin operant per sota del nivell de capital del Pilar 2 d'Orientació (P2G), encara que com a condició prèvia, les trajectòries de capital projectades dels bancs han de demostrar que les seves posicions de capital són sostenibles a mig termini.

D'altra banda, amb el mateix propòsit de preservar la capacitat dels bancs per absorbir pèrdues i donar suport als préstecs a l'economia real, el banc central també va emetre una carta als bancs demanant-los que siguin extremadament moderats respecte als pagaments de remuneració variable, per exemple, reduint la quantitat total de pagament variable.

"Quan això no sigui possible, els bancs haurien de diferir una major part de la remuneració variable i considerar els pagaments en instruments, com per exemple accions pròpies", ha assenyalat la institució, que continuarà avaluant les polítiques de remuneració dels bancs com a part del seu Procés de revisió i avaluació supervisora, en particular l'impacte que tals polítiques poden tenir en la capacitat d'un banc per mantenir una base de capital sòlida.

Així mateix, el BCE continua encoratjant als bancs a utilitzar els seus amortidors de capital i liquiditat per prestar i absorbir pèrdues, reiterant que no requerirà que els bancs comencin a reposar les seves reserves de capital abans que s'aconsegueixi el pic d'esgotament de capital, que actualment s'espera que passi al 2022. El cronograma exacte es decidirà després de la prova d'estrès de 2021 a tota la UE i, com en cada supervisió cicle, cas per cas, d'acord amb la situació individual de cada banc.

"L'acumulació de fortes reserves de capital i liquiditat des de l'última crisi financera ha permès als bancs durant aquesta crisi continuar atorgant préstecs a llars i empreses, i d'aquesta manera ajudar a estabilitzar l'economia real", va dir Andrea Enria, president del Consell de Supervisió, per a qui "és encara més important encoratjar als bancs a usar les seves reserves de capital i liquiditat ara per continuar enfocant-se en aquesta tasca general: els préstecs".

Finalment, atès que el sector bancari ha mostrat resistència operativa, el BCE no planeja estendre les mesures d'alleujament operatiu de sis mesos que va atorgar als bancs al març de 2020, amb l'excepció de les estratègies de reducció de préstecs morosos (NPL) per a entitats amb alts nivells de NPL.

El BCE atorgarà als bancs amb alt nivell de NPL sis mesos addicionals per presentar els seus plans de reducció de préstecs no productius, per proporcionar als bancs temps addicional per estimar millor l'impacte de la pandèmia de Covid-19 en la qualitat dels actius, la qual cosa hauria de permetre una planificació més precisa.

Noticias relacionadas

contador