ep la ciudad bbva compuesta por siete edificios que alberga la nueva sede de la entidad bancaria
Joaquin Corchero - Europa Press - Archivo

El benefici atribuït de BBVA al segon trimestre es va situar en 636 milions d'euros, un 49,5% menys després d'incorporar les dotacions relacionades amb la pandèmia (644 milions d'euros: 576 milions en sanejaments i 68 milions en provisions). En el compte acumulat del primer semestre, BBVA va registrar unes pèrdues de 1.157 milions d'euros. Sense tenir en compte la deterioració del fons de comerç dels EUA registrat al primer trimestre, el banc va obtenir un benefici atribuït de 928 milions d'euros fins a juny (-62%). El banc perd a aquestes hores un 7% en borsa.

  • 10,93€
  • 4,00%

Onur Genç, conseller delegat del banc, ha dit que "en aquest entorn sense precedents, continuem generant un sòlid resultat abans de provisions. Afrontem aquesta crisi des d'una posició de fortalesa, gràcies a la solidesa dels nostres ingressos, el nostre model de negoci diversificat i les nostres capacitats digitals. Així mateix, destaca la forta generació de capital aquest trimestre".

El marge d'interessos del banc va caure un 3,2% al primer semestre, fins als 8.653 milions, mentre que va retrocedir un 9,8% al segon trimestre estanc, fins als 4.097 milions. Les comissions netes es van veure afectades per una menor activitat minorista, especialment en targetes, derivada del confinament per la pandèmia. BBVA va obtenir 1.043 milions d'euros en concepte de comissions netes en el segon trimestre de l'any, un 16,9% menys. Entre gener i juny les comissions netes van sumar 2.301 milions (-6,8%).

El banc destaca el bon comportament dels resultats d'operacions financeres (ROF), que van avançar en termes interanuals un 104,1%, fonamentalment gràcies als guanys per cobertures de tipus de canvi i a l'increment dels resultats generats a gairebé totes les àrees de negoci.

El marge brut va pujar un 0,8% al juny (12.045 milions) i va descendir un 5,7% durant el trimestre (5.561 milions).

L'entitat ha explicat que durant el segon trimestre es va produir una "forta contenció" de les despeses d'explotació fins a 2.594 milions d'euros, que suposa una caiguda del 12,1% comparat amb un any abans. En el conjunt del semestre, les despeses d'explotació van decréixer un 6,2%, fins a 5.512 milions, enfront d'una inflació mitjana del 4,7% els 12 últims mesos. Aquesta contenció de les despeses d'explotació i la positiva evolució dels ingressos de caràcter recurrent van permetre mantenir les ‘mandíbules’ operatives en positiu, ha dit el banc.

El marge net va ser de 2.967 milions d'euros al segon trimestre, la qual cosa suposa un increment del 0,7%. Entre gener i juny, el marge net va ser de 6.533 milions d'euros (+7,6%). Aquest creixement s'explica per la bona evolució del marge d'interessos i dels ROF, així com pel descens de les despeses d'explotació.

La ràtio de capital CET1 ‘fully loaded’ es va situar en un 11,22% a 30 de juny de 2020, la qual cosa suposa una generació de capital de 38 punts bàsics respecte a la xifra de març (10,84%). Això ha estat principalment gràcies a una major contribució dels resultats d'aquest trimestre juntament amb una millora de l'evolució dels mercats. Amb 263 punts bàsics per sobre del mínim requerit, BBVA es troba a la part alta del rang marcat com a objectiu -mantenir un matalàs sobre el seu nou requeriment de ràtio CET1 ‘fully-loaded’ (actualment de 8,59%) d'entre 225 i 275 punts bàsics.

BBVA ha subratllat la millora substancial al cost del risc, passant de 257 punts bàsics al primer trimestre, al 1,51% d'abril al juny. Les taxes de mora i cobertura, 3,7% i 85%, respectivament, es van mantenir en nivells similars a l'anterior trimestre.

Quant al balanç i l'activitat, la xifra bruta de préstecs i bestretes a la clientela (400.764 milions d'euros) es va incrementar respecte al tancament de l'any anterior (+1,5%), amb increments principalment a les carteres de banca majorista (CIB) i d'empreses. Els dipòsits de la clientela (402.184 milions d'euros) van tancar el semestre un 4,7% per sobre dels saldos de desembre, molt recolzat en l'evolució dels dipòsits a la vista, en què els clients han dipositat la liquiditat disposada per fer front a la pandèmia.

Quant a liquiditat, BBVA remarca que manté una "sòlida posició", amb un ràtio LCR o ‘Liquidity Coverage Ràtio’ del 159% a 30 de juny, i un ràtio NSFR o ‘Net Stable Funding Ràtio’ del 124%, tots dos per sobre del requeriment regulador (100%).

Respecte a les prioritats del banc en la crisi de la Covid, ha assenyalat que manté el focus en protegir la salut dels seus empleats, els seus clients i la societat en general. A tancament de juny, el 87% de les sucursals estan obertes, si bé BBVA ha reorientat als clients cap a l'ús de canals remots i digitals mentre duri la crisi.

PER ÀREES GEOGRÀFIQUES

A Espanya, la inversió creditícia va créixer un 2,7% aquest semestre enfront dels saldos de desembre, gràcies als segments de banca corporativa, negocis minoristes i empreses i pimes, que es van veure impulsats per les línies d'avals públics de l'ICO.

El marge brut va créixer un 4,6% interanual entre gener i juny gràcies als ingressos recurrents i al ROF, mentre que les despeses d'explotació es van reduir un 6,1%.

Així, el marge net va registrar un creixement interanual del 19,8%, fins a 1.371 milions d'euros. L'àrea va guanyar 88 milions durant el semestre, la qual cosa suposa un 88,1% menys, després de les dotacions per a sanejaments i provisions.

El cost del risc va millorar al segon trimestre (del 1,54% a l'1%), mentre que la taxa de mora i de cobertura, 4,26% i 65,7%, respectivament, es van situar en nivells similars al tancament de març.

bbva grafico resultados
Fuente: BBVA.

Noticias relacionadas

contador