ep ciudad bbva
BBVA

BBVA s'ha deixat un 2,45% aquest dimarts i ha estat el segon pitjor valor de l'IBEX mentre un dels seus principals mercats, Turquia, torna a ser portador de males notícies.

  • 10,84€
  • 3,14%

La lira turca es va enfonsar a última hora d'aquest dilluns un 3,40% respecte a l'euro (avui rebota tot just un 1%) després que el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, anunciés l'elecció del seu gabinet. Gràcies al referèndum celebrat l'any passat en què es van ampliar els poders presidencials, Erdogan pot nomenar els seus ministres sense l'aprovació parlamentària.

Entre les seves opcions ministerials es troba el seu propi gendre, Berat Albayrak, com a ministre d'Hisenda i Finances. Aquesta decisió ha alimentat el nerviosisme dels inversors davant la direcció de la política econòmica d'Erdogan.

Albayrak reemplaçarà Mehmet Simsek, exbanquer de Merrill Lynch, i Naci Agbal, ambdós ben considerats pel mercat.

Els inversors estan preocupats pel fet que les autoritats turques no s'hagin compromès a revertir els mesos d'estímul que van inflar el compte corrent i els dèficits pressupostaris i van deixar els actius exposats a mesura que la resta dels bancs centrals retrocedeixen després d'anys de polítiques monetàries acomodatícies. La pressió política sobre el banc central, perquè no pugi els tipus d'interès davant l'acceleració de la inflació, també ha alimentat la preocupació per la independència de l'organisme.

Llevat que a Simsek o a Agbal se'ls assignin altres funcions polítiques, com formar part del comitè de coordinació econòmica, "la probabilitat d'un augment de tipus el juliol per part del banc central és ara menor, ja que els principals defensors d'aquest estan fora del panorama", ha dit Inan Demir, economista de Nomura Plc. a Londres, a Bloomberg. "Aquesta és la implicació política a més curt termini. Per a les implicacions a llarg termini necessitem escoltar els anuncis/declaracions d’Albayrak", ha afegit aquest expert.

Erdogan va prestar jurament com a president de Turquia aquest dilluns. Durant la nit va anunciar el seu nou govern, compost per 16 ministres (10 menys que en l'anterior Executiu).

Noticias relacionadas

contador