• La lira turca protagonitza un ral·li d'alleujament i escala a màxims de dues setmanes
presidente turquia erdogan

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, s'ha declarat vencedor de les eleccions presidencials i legislatives celebrades aquest diumenge a Turquia, amb gairebé el 53% dels vots, fet que elimina la necessitat d'anar a una segona de les presidencials al juliol.

La lira turca ha reaccionat amb un pronunciat rebot fins arribar a màxims de dues setmanes i s'ha apreciat un 0,5% després de conèixer el resultat de les eleccions. Aquest increment se suma a l'auge d'un 1,8% acumulat durant la sessió asiàtica d'aquest dilluns, fins a les 4,5835 lires per dòlar i les 5,3373 unitats per euro. No obstant això, els experts avisen que la divisa cedirà els guanys a mesura que els analistes i inversors viren el focus cap als persistents problemes econòmics de l'economia turca.

Amb tot, amb les eleccions a l'esquena, l'eliminació del risc immediat ha donat ales a la moneda. "El nostre poble ens ha encomanat la tasca d'exercir les tasques presidencial i executiva", ha afirmat Erdogan en una breu intervenció des d'Istanbul. "Espero que ningú intenti fer ombra als resultats i danyar la democràcia per amagar el seu fracàs", ha advertit.

Erdogan ha subratllat que "no hi ha marxa enrere" de la democràcia i el desenvolupament econòmic propiciat durant el mandat i el govern del Partit Justícia i Desenvolupament (AKP) que lidera.

També el portaveu del Govern, Bekir Bozdag, ha declarat Erdogan vencedor directe de les presidencials en primera volta. "El poble turc ha triat Erdogan com a primer president/president executiu en el nou sistema. El poble turc ha dit 'endavant' amb el president Erdogan", ha apuntat Bozdag a Twitter.

Hores abans i quan es coneixien els primers resultats, el portaveu del principal partit de l'oposició, el Partit Republicà del Poble (CHP), Bulent Tezcan, havia assegurat que encara restava comptabilitzar els vots de les grans ciutats, on presumiblement compten amb més suport i, per tant, hi haurà segona volta.

Tezcan va assegurar en roda de premsa que el recompte fet pels interventors del CHP apunten que Erdogan no obtindrà el 50 per cent de vots. En concret, assegura que només s'ha recomptat el 39 per cent de vots i que amb aquest escrutini Erdogan obté el 51,7 per cent de suport.

SENSE NECESSITAT DE SEGONA VOLTA

Els resultats oficiosos publicats per l'agència de notícies Anatolia situen Erdogan amb un 52,6 per cent de vots i com a guanyador irreversible amb el 97,2 per cent de les meses electorals ja escrutades. Per darrere queden el candidat del CHP, Muharrem Ince (30,8 per cent), el prokurd Selahattin Demirtas (8,1 per cent) i la conservadora Meral Aksener (7,4 per cent). Els altres dos candidats no arriben a l’1 per cent de vots.

Aquest diumenge també se celebraven eleccions legislatives i el Partit Justícia i Desenvolupament d'Erdogan seria el més votat amb un 42,4 per cent de suport amb el 97,1 per cent de taules escrutades, molt per davant del CHP (22,7 per cent), el Partit del Moviment Nacionalista (MHP) aliat d'Erdogan (11,3 per cent), l’HDP (11,2 per cent) i del Partit Bueno (10,1 per cent). La llei electoral turca fixa un mínim del 10 per cent per obtenir representació parlamentària.

Organitzacions no governamentals i partits de l'oposició tenen mig milió d'interventors i observadors desplegats per garantir la neteja del recompte, però denuncien que els canvis en la legislació electoral i les denúncies de frau en el referèndum constitucional de 2017 llancen ombres sobre la neteja d’aquests comicis.

Noticias relacionadas

contador