ep una mujer con mascarilla espera con un perro frente a una sucursal de bankia
Óscar Cañas - Europa Press

CaixaBank i Bankia cotitzen amb fortes alces aquest divendres. Les dues entitats van anunciar anit que estan estudiant una fusió, que molts mitjans consideren "imminent". A aquestes hores, CaixaBank puja un 13%, a 2,054 euros i Bankia un 27%, a 1,319.

  • 1,78€
  • 2,65%
  • 4,76€
  • -3,65%

L'entitat que presideix Jordi Gual va comunicar aquest dijous a la nit que ha obert el procés de negociacions "després de l'autorització del seu Consell d'Administració". Bankia, per part seva, va explicar el "caràcter preliminar" de l'operació, i va indicar que s'ha iniciat l'estudi i anàlisi que permeti al Consell d'Administració adoptar la decisió que correspongui.

Durant aquest any, fins just abans del ral·li d'aquesta jornada, tant CaixaBank com Bankia s'havien enfonsat més d'un 30% a la borsa. El sector bancari està tenint clarament un mal 2020. Sabadell és el pitjor valor de l'Ibex, amb pèrdues del 60%, amb el Santander seguint-lo de prop amb un 50%, similar a BBVA.

L'Ibex es mou aquest divendres al so que marquen els bancs (+1,4%), que tenen un pes específic fonamental al selectiu. A aquestes hores, totes les entitats financeres lideren la part alta de l'índex, amb revaloracions molt importants també a Sabadell (+11%), Bankinter (+6%), Unicaja (+9%) o Liberbank (+9%), que són les entitats sobre les quals ara s'estan fent apostes. BBVA i Santander pugen més d'un 4%, respectivament.

La fusió de tots dos bancs s'ha rebut positivament, ja que es considera necessari per al sector. Diversos organismes porten molt temps insistint que cal que reestructura-lo, i el propi Banc Central Europeu (BCE), a través de Luis de Guindos, el seu vicepresident, ha reiterat aquesta setmana que és urgent una consolidació bancària "domèstica i transnacional" després de la pandèmia.

Els experts assenyalen que els negocis de CaixaBank i Bankia són complementaris, amb més pes de crèdit hipotecari i garantia real a Bankia, i més exposició a crèdit a empreses i consum a CaixanBak. Pel que fa a la distribució geogràfica a Espanya, consideren que obtindrien sinergies en àrees com Madrid i Catalunya. "Veurem com evolucionen les negociacions, tenint en compte que el principal accionista de Bankia és el FROB, amb un 61%, i a CaixaBank hi ha La Fundació La Caixa. Tots dos, segons informacions de premsa, aconseguirien una participació del grup fusionat del 14% i del 30%, respectivament", apunten des de Renta 4.

Noticias relacionadas

contador