ep el consejero delegado de caixabank gonzalo gortazar y el presidente jordi gual
EUROPA PRESS - Archivo

Encara que encara és molt aviat per a valorar la futura fusió entre CaixaBank i Bankia, les primeres anàlisis consideren segur que l'operació serà reeixida i anticipen milers de milions d'euros en sinergies a llarg termini. A més, les primeres valoracions anticipen més beneficis per a Bankia que per a CaixaBank, tal com ho indica la cotització en borsa de totes dues entitats.

  • 1,78€
  • 2,65%

Josep Prats, gestor d'Abante, ha comentat que l'acord entre els accionistes majoritaris de totes dues entitats anticipa que l'"operació tirarà endavant". Segons les seves primeres valoracions a Capital Ràdio, les dues entitats podrien aconseguir de l'ordre de "10.000 milions d'euros" en sinergies a llarg termini.

Per part seva, Pablo García, analista de Divacons-AlphaValue, comenta que l'operació és "bona per a l'Estat, per a Bankia i per al Banc Central Europeu, però dolenta per als accionistes de CaixaBank, ja que no té sentit estratègic" després d'unes caigudes molt destacades en borsa enguany i l'actual escenari de pressió sobre els marges per al sector bancari.

Els analistes de Link Securities afirmen que "l'operació és bastant complementària, tant des del punt de vista de la solvència (Bankia té una ràtio de CET1 del 13,27% i CaixaBank del 12,3%) com des del punt de vista industrial".

Per part seva, els experts de Renta 4 afirmen que "els negocis de totes dues entitats són complementaris, amb més pes del crèdit hipotecari i garantia real a Bankia (55% del total de la cartera de crèdit bruta vs 35% de CaixaBank) i més exposició a crèdit a empreses i consum de Caixanbak vs Bankia (47% del total de la cartera de crèdit bruta vs 39% respectivament)".

Els experts de Bankinter afirmen que "l'operació s'emmarca dins del procés lògic de concentració del sector que s'ha estat anticipant darrerament, donada la dificultat cada vegada més gran per part de les entitats d'obtenir nivells de rendibilitat (RoTE) adequats".

A més, afegeixen que "en l'actual entorn de tipus d'interès negatius i Euribor en mínims, la capacitat de generar RoTE se centra més en la retallada de costos que en el creixement d'ingressos, i en aquest sentit el procés d'integració de totes dues entitats (amb presència complementària especialment a Catalunya, Madrid i València) podria suposar estalvis significatius a mitjà termini, encara que a curt tindrà també costos elevats".

D'altra banda, destaquen que "si bé és cert que a mitjà termini la integració pot ser generadora d'estalvis de costos (sinergies) i millora de rendibilitats, a curt termini el compte de resultats es podria veure impactada pels costos extraordinaris associats a l'operació (tancaments de sucursals, etc)".

Des del seu punt de vista, l'operació es produiria mitjançant bescanvi d'accions "i per tant la generació de valor per als accionistes dependrà d'aquest bescanvi i de la suposada prima que suposi".

Noticias relacionadas

contador