trump china eeuu portada buena

El president dels EUA, Donald Trump, qualificat pels experts com "el major factor d'inestabilitat per als mercats", ha tornat a donar raons als inversors per embarcar-se en una onada de vendes en tots els fronts després de la seva última amenaça a la Xina. El magnat republicà ha agafat els mercats per sorpresa amb l'anunci d'un increment dels aranzels als productes xinesos fins al 25% i els operadors han reaccionat amb una onada de vendes, mentre es pregunten si es na nova fanfarronada.

Durant les últimes setmanes Trump havia retardat la imposició d'aranzels per afavorir les negociacions, però aquest diumenge ha anunciat a Twitter el seu canvi de postura. Així, els impostos del 10% sobre productes xinesos per valor de 200.000 milions de dòlars augmentaran un 15% addicional tan aviat com aquest divendres. També ha amenaçat amb imposar impostos del 25% a 325.000 milions addicionals de productes xinesos "en breu".

La reacció a les borses, en les matèries primeres i les divises no s'ha fet esperar i un sentiment cobra força: volatilitat. Els parquets asiàtics s'han dessagnat la passada matinada, amb caigudes de fins al 6% a les borses xineses, mentre els experts avisen que el iuan pot arribar al canvi de 7 unitats per dòlar "en breu" i el ien es dispara contra el dòlar i l'euro pel seu paper d'actiu refugi. Els futurs nord-americans registren una dramàtica retallada, de fins a 450 punts en el cas del Dow Jones i de l'1,7% en el SP-500 i les borses europees reaccionen amb caigudes.

La sobtada duresa del president nord-americà sobre els aranzels al gegant asiàtic "ha espantat els inversors, que lluiten per reduir els seus nivells de risc als mercats", explica Jasper Lawler, analista de London Capital Group. "El gir negatiu del sentiment ha provocat que els inversors surtin ràpidament dels actius de més risc, com les accions, mentre que els fluxos en refugis segurs han augmentat considerablement", afegeix l'expert.

INTIMIDAR LA XINA POQUES VEGADES FUNCIONA

"Sabem per experiència prèvia que aquesta podria ser una de les infames tàctiques de negociació de Trump, però hi ha la possibilitat que aquesta vegada sigui contraproduent", indica aquest analista. De fet, Pequín ha deixat en l'aire la visita d'aquesta setmana a Washington, quan el viceprimer ministre xinès, Liu He, havia de reprendre les converses després dels contactes d'abril a la capital del gegant asiàtic que el secretari del Tresor nord-americà, Steven Mnuchin, va qualificar de "productives". El mateix Trump presumia divendres passat que les negociacions amb la Xina anaven bé.

Els comentaris del president dels EUA han provocat que les autoritats de la Xina estudiïn la possibilitat de cancel·lar les converses comercials. El diari estatal xinès Global Times ha assenyalat que és "molt improbable" que Liu viatgi als Estats Units aquesta setmana i el South China Morning Post ha informat que el dirigent xinès sí viatjarà a la capital de la primera potència mundial, però s'ajornarà la visita en lloc de cancel·lar-la. Segons Lawlr, el país no vol "negociar amb una pistola a la templa".

Per als analistes de Danske Bank, "el gir dels esdeveniments afegeix una gran incertesa sobre la resolució de mesos de converses". "Pot ser que sigui només un engany i un intent d'esprémer més la Xina, però la intimidació poques vegades funciona amb Pequín", afegeixen. L'ajornament de les converses d'aquesta setmana "podria ser el començament d'una nova escalada de la guerra comercial que assestaria un dur cop a l'apetit pel risc i podria descarrilar els signes de recuperació de l'economia mundial", avisen des de l'entitat danesa.

No obstant això, hi ha un fet que imbueix cert optimisme entre els experts i és que el magnat republicà està a punt d'entrar a la campanya electoral de les eleccions de 2020 per la qual cosa és poc probable que s'arrisqui a obtenir "un resultat negatiu", expliquen els analistes del banc amb seu a Copenhaguen. Si és així, "es descarrilarà el repunt del mercat de valors i provocarà una inversió del sentiment econòmic", comenten. Per tant, segueixen defensant que hi haurà un acord per a finals d'aquest trimestre, tot i que la incertesa "clarament ha augmentat".

Noticias relacionadas

contador