trump china portada punos
17.284,54
  • 83,27
  • 0,48%

Sangria als parquets de la Xina continental, de fins a un 7%, després de l'amenaça del president nord-americà, Donald Trump, elevarà els aranzels a Pequín al 25% i de gravar amb impostos nous productes del gegant asiàtic. La resta de borses asiàtiques encaixen el dur cop amb caigudes pronunciades, mentre analistes i inversors intenten dirimir si es tracta d'una fanfarrada o d'una amenaça de fonament.

Les borses de Xangai (-5,58%) i Shenzhen (-7,38%) són les que han patit l'onada de vendes més important, mentre que el Hang Seng de Hong Kong (-3,03%) i la borsa de Singapur (-3,02%) també han perdut terreny. Amb el Nikkei encara tancat per vacances, el declivi es redueix als parquets del Pacífic, amb caigudes de menys de l'1% a l'ASX200 (-0,82%) i l'NZX50 (-0,97%) i les places del Sud-est asiàtic també han suportat les demolidores notícies amb pèrdues de poc més del 0,5%.

Al mercat de les divises, el iuan xinès ha reaccionat amb caigudes pronunciades de més de l'1% en la divisa que cotitza a Hong Kong, fins a les 6,82 unitats. El iuan de la Xina continental ha tocat mínims de dos mesos i mig en veure rebaixat a les 6,7334 unitats per dòlar el seu canvi oficial aquest dilluns. El ien s'ha disparat en posar en joc el seu paper com a actiu refugi fins a un màxim de cinc setmanes contra el dòlar, als 110.335 iens, per cedir terreny fins als 110,81 iens. L'euro ha tocat el seu pitjor canvi enfront del ien des de gener, al voltant dels 123,33 iens.

Durant les últimes setmanes, Trump havia retardat la imposició d'aranzels per afavorir les negociacions, però aquest diumenge ha anunciat a Twitter que a partir de divendres pujarà al 25% els aranzels i que hi haurà més productes xinesos taxats.

"L'Acord Comercial amb la Xina segueix endavant, però massa lentament perquè intenten negociar. No!", ha deixat anar a través del seu compte personal a Twitter.

L'opinió dels experts és que el gest del mandatari probablement sigui una "fanfarronada" per intentar pressionar el gegant asiàtic a la recta final de les converses. Tot i això, "el 'bullying' mai ha funcionat amb la Xina", avisen els analistes de Danske Bank, per la qual cosa creuen que Pequín respondrà anul·lant la ronda de converses prevista per a aquesta setmana.

La decisió de suspendre les negociacions depèn de si el viceprimer ministre xinès Liu He, visita la capital nord-americana, tal com estava previst, segons han informat diverses fonts al diari nord-americà The Washington Post.

Noticias relacionadas

contador