ep trump meets korean president moon jae-in
Contacto

Nou gir en les negociacions comercials entre la Xina i els EUA que fan perillar l'acord entre les dues primeres potències mundials que semblava imminent. El president nord-americà, Donald Trump, ha donat un cop de timó a la seva política pel que fa a la Xina i ha anunciat sense previ avís la imposició de nous aranzels a les importacions xineses, un gest que busca probablement pressionar Pequín en la negociació d'un acord comercial que era molt proper.

En les últimes setmanes Trump havia retardat la imposició d'aranzels per afavorir les negociacions, però aquest diumenge ha anunciat a Twitter que pujarà al 25% els aranzels i que hi haurà més productes xinesos taxats.

Així, ha avisat que aranzels actuals del 10% sobre productes xinesos per valor de 200.000 milions de dòlars augmentaran un 15% addicional tan aviat com aquest divendres. També va amenaçar amb imposar impostos de l'25% a 325.000 milions addicionals de productes xinesos "en breu".

"L'Acord Comercial amb la Xina segueix endavant, però massa lentament perquè intenten negociar. No!", Ha deixat anar a través del seu compte personal a Twitter.

El tipus aranzelari d'aquests béns es va fixar originalment en el 10%. El magnat republicà havia amenaçat amb incrementar aquests impostos a principis d'any, però va posposar aquesta decisió després que la Xina i els Estats Units acordessin embarcar-se en un llarg procés de negociacions comercials que semblava arribar a la seva fi. La setmana passada, diverses fonts van informar que el document final era imminent i podia estar a punt per a la seva rúbrica aquesta setmana, de manera que el mercat havia començat a descomptar una resolució del conflicte que impulsés el creixement i les borses mundials.

LA XINA ESTUDIA SUSPENDRE LES CONVERSES

Els contactes es reprendran previsiblement durant la setmana entrant amb un viatge del viceprimer ministre xinès, Liu He, a Washington després dels contactes d'abril a Pequín que el secretari del Tresor nord-americà, Steven Mnuchin, va qualificar de "productius". El mateix Trump presumia divendres passat que les negociacions amb la Xina anaven bé.

Això no obstant, els comentaris de Trump han provocat que les autoritats de la Xina estudiïn la possibilitat de cancel·lar les converses comercials. La decisió de suspendre les negociacions depèn de si el viceprimer ministre xinès visita la capital nord-americana, tal com estava previst, segons han informat diverses fonts al diari nord-americà The Washington Post.

Per la seva banda, el diari estatal xinès Global Times ha assenyalat que és "molt improbable" que Liu viatgi als Estats Units aquesta setmana tal com estava previst després de les "amenaces" proferides per Trump. De fet, el South China Morning Post ha informat que el dirigent xinès sí viatjarà a la capital de la primera potència mundial, però s'ajornarà la visita en lloc de cancel·lar-la.

Noticias relacionadas

contador