cbyuan6 short1

El iuan xinès ha reaccionat amb caigudes pronunciades de més de l'1% en la divisa que cotitza a Hong Kong, fins a les 6,82 unitats, després de les notícies que el president nord-americà, Donald Trump, planeja incrementar els aranzels a Pequín fins al 25%. El iuan de la Xina continental ha tocat mínims de dos mesos i mig en veure rebaixat fins a les 6,7334 unitats per dòlar el seu canvi oficial aquest dilluns.

La notícia ha agafat per sorpresa als mercats, que havien començat a descomptar un final feliç a la guerra comercial que mantenen les dues primeres potències mundials des de l'estiu passat. Durant les últimes setmanes, Trump havia retardat la imposició d'aranzels per afavorir les negociacions, però aquest diumenge ha anunciat a Twitter que a partir de divendres pujarà al 25% els aranzels i que hi haurà més productes xinesos gravats amb impostos.

Les borses estan digerint les informacions amb caigudes globals que en el cas dels parquets de Xangai i Shenzhen s'han elevat a prop del 6%.

Així, ha avisat que aranzels actuals del 10% sobre productes xinesos per valor de 200.000 milions de dòlars augmentaran un 15% addicional tan aviat com aquest divendres. També va amenaçar amb imposar impostos del 25% a 325.000 milions addicionals de productes xinesos "en breu".

"L'Acord Comercial amb la Xina segueix endavant, però massa lentament perquè intenten negociar. No!", ha deixat anar a través del seu compte personal a la xarxa social.

El tipus aranzelari d'aquests béns es va fixar originalment al 10%. El magnat republicà havia amenaçat amb incrementar aquests impostos a principis d'any, però va posposar aquesta decisió després que la Xina i els Estats Units acordessin embarcar-se en un llarg procés de negociacions comercials que semblava arribar a la seva fi. La setmana passada, diverses fonts van informar que el document final era imminent i podia estar a punt per a la seva rúbrica aquesta setmana, de manera que el mercat havia començat a descomptar una resolució del conflicte que impulsés el creixement i les borses mundials.

EL IEN POSA EN JOC EL SEU PAPER D'ACTIU REFUGI

Al mercat de les divises, la reacció dels inversors no només ha afectat el iuan, que "podria arribar al canvi de 7 unitats contra el dòlar a curt termini", segons experts de Noah Holdings. El ien s'ha disparat en posar en joc el seu paper com a actiu refugi fins a un màxim de cinc setmanes contra el dòlar, als 110.335 iens, per cedir terreny fins als 110,81 iens.

L'euro ha tocat el seu pitjor canvi enfront del ien des de gener, al voltant dels 123,33 iens, per cedir després fins a les 123,96 unitats contra la moneda única. La divisa comunitària es manté en calma enfront del dòlar als 1,1191 'bitllets verds', mentre que l'índex del dòlar gairebé no s'ha modificat i cotitza als 97,549 punts.

Els comentaris de Trump han provocat que les autoritats de la Xina estudiïn la possibilitat de cancel·lar les converses comercials, però finalment han decidit ajornar el viatge del viceprimer ministre xinès, Liu He, a Washington. Aquest anunci ha calmat els mercats que han temperat la seva reacció.

Amb tot, els experts avisen que "aquest tipus de volatilitat podria canviar de la nit al dia si les converses tornen al curs normal". No obstant això, si les converses es deterioren, podria "provocar una correcció" als mercats, avisen des de Noah Holdings.

Noticias relacionadas

contador