• Peter Navarro apunta al fet que la devaluació de l'euro ofereix a Alemanya un avantatge competitiu sobre altres països
  • El Govern de Trump busca acords de comerç bilaterals
angela merkel dedo

La contesa comercial del nou president dels EUA, Donald Trump, pren uns tints cada vegada més clars de guerra de divises. Després que el mateix Trump hagi apuntat diverses vegades a Xina com "el major manipulador de divises de la història", ara, el seu principal conseller en matèria de comerç internacional ha acusat Alemanya de treure-li partit a un euro "extremadament devaluat" per obtenir avantatges sobre els EUA i els seus socis de la Unió Europea (UE).

En declaracions al 'Financial Times', Peter Navarro, cap del nou Consell Nacional de Comerç Exterior de l'administració Trump, ha afirmat que el país liderat per Angela Merkel usa l'euro com un "implícit marc alemany" i la seva baixa valoració atorga a Alemanya preeminència sobre els seus principals socis. Explica el rotatiu que aquest punt de vista suggereix que la nova administració s'està centrant en la moneda com a part del seu enfocament dur sobre els llaços comercials.

Angela Merkel usa l'euro com un "implícit marc alemany" la baixa valoració del qual atorga a Alemanya preeminència sobre els seus principals socis

Des del passat 9 de novembre, quan Donald Trump va guanyar les eleccions dels EUA l'euro ha arribat a devaluar-se un 10% contra el dòlar, fins a fregar mínims molt prop dels 1,03 dòlars a principis de gener, preus no vists des del 2003. Des de llavors, no obstant això, la moneda única ha aconseguit remuntar i va camí de tancar gener amb guanys de més d'un 2% contra el seu rival dels EUA. Ara com ara, ha reaccionat a les paraules de Navarro amb una ràpida pujada, ja que ha saltat dels 1,07 als 1,076 dòlars.

Al marge d'aquestes dades, comença a quedar clar que EUA vol fixar Alemanya com un dels seus antagonistes durant els quatre anys vinents. No és el primer atac contra el país germà i contra Merkel. Trump ha manifestat el seu suport públic a la primera ministra britànica, Theresa May, en les seves negociacions amb la UE sobre el Brexit i ha llançat altres dards contra Alemanya, acusant-la d'usar la UE com un vehicle per al país i ha qualificat l'OTAN d'aliança obsoleta.

ACORDS BILATERALS

Navarro també ha acusat al país germà de ser un dels principals obstacles per materialitzar l'Associació Transatlàntica per al Comerç i la Inversió (TTIP per les seves sigles en anglès) que perseguia l'administració Obama.

A més, ha explicat al 'Financial Times' que el nou Govern persegueix tractats de comerç internacional bilaterals abans que acords multilaterals, tal com perseguia el seu predecessor, Barack Obama.

Noticias relacionadas

contador