cbeuropa recesion sh11

S&P Global Ratings ha presentat aquest dimarts un informe en què assegura que la recessió a la zona euro no és tan probable com alguns creuen. "La desacceleració de l'Eurozona és segura, però la recessió és menys segura", afirmen els seus experts, que diuen que 'només' hi ha entre un 30% i un 43% de possibilitats que la regió de l'euro entri en recessió als propers 12 mesos.

"No hi ha dubte: Europa està experimentant una forta desacceleració econòmica. Els elevats preus de les primeres matèries, els persistents colls d'ampolla del costat de l'oferta i una reacció desordenada del mercat a les pujades de tipus més ràpides anunciades pels bancs centrals han debilitat la recuperació del pitjor de la pandèmia", afirma l'economista en cap de la regió EMEA, Sylvain Broyer, a l'informe A Eurozone Slowdown Is For Sure; Recession Is Less Certain.

Per això, ara la pregunta que molts es fan és si forçaran aquests múltiples xocs a Europa a entrar en recessió. Els economistes d'S&P no ho tenen tan clar. Per a la seva anàlisi, han adoptat una definició de recessió més àmplia que la mètrica comunament utilitzada de dos trimestres consecutius de descens del PIB.

Ells han tingut en compte la mesura més àmplia de la Xarxa de Cicles Econòmics de la Zona Euro, segons la qual una recessió implica -des del punt màxim fins al mínim- un "descens significatiu de l'activitat a tota l'economia (en aquest cas, no a uns pocs països de la zona euro, sinó a la majoria) que dura més d'uns pocs mesos”. D'aquesta manera, el mesurament "requereix no només un descens del PIB global, sinó també una caiguda dels principals components, dels ingressos sectorials i de l'ocupació" per parlar de recessió.

Els experts d'S&P també han avaluat quin tipus de senyal donen les diferents corbes de rendiment sobre una possible recessió a la regió de l'euro. I és que una corba de rendiment invertida -quan el nivell dels tipus d'interès a curt termini supera el dels tipus d'interès a llarg termini- indica normalment una recessió a les planes durant els propers 12 mesos.

"En lloc de centrar-nos en un model o un altre, observem el rang combinat de les seves estimacions. Porten a una probabilitat mitjana del 35% d'una recessió en 12 mesos a l'eurozona, amb una banda de confiança del 90% que oscil·la entre el 30% i el 43%”, ha destacat Broyer.

Noticias relacionadas

contador