ep la vicepresidenta tercera y ministra de asuntos economicos y transformacion digital nadia calvino
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

La candidatura de Nadia Calviño a la presidència de l'Eurogrup ha trobat un suport unànime a Espanya. El Govern confirmava aquest dijous a primera hora que l'havia formalitzat, i les reaccions no s'han fet esperar. PSOE i Podemos, així com altres partits de l'oposició com PP i Cs, han mostrat el seu suport a la vicepresidenta econòmica. També la CEOE ha mostrat el seu entusiasme davant aquesta notícia. I és que tots creuen que, si aconsegueix el lloc per al qual és favorita, Calviño aplanarà el camí perquè arribi abans l'ajuda europea per la Covid-19.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha estat un dels primers a donar la seva opinió sobre la candidatura. "Seria un honor per al Govern d'Espanya, i per a mi com a president, que Nadia Calviño assumís la Presidència de l'Eurogrup, un òrgan clau per a la cooperació i reconstrucció d'una Europa més forta i unida. Per primera vegada Espanya i una dona liderarien aquesta institució", ha dit en un comentari al seu compte de Twitter.

La portaveu del Govern i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, creu que "no hi ha millor candidata". També en un missatge publicat a Twitter, Montero ha destacat que "amb la seva capacitat, talent i rigor indiscutibles, els seus valors i la seva vocació de servei públic, aconseguirem un zona euro més forta i més pròspera". I també el PSOE, per boca de la presidenta del Grup Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu, Iratxe García, ha recolzat Calviño. "És una excel·lent notícia per a un Eurogrup fort i per donar suport a les economies que més han patit la pandèmia", ha dit en una entrevista a TVE. Creu, de fet, que la ministra espanyola ajudarà a aconseguir l'"enteniment" i "construir una sortida europea solidària" a la pandèmia de coronavirus.

Des de Podemos, l'encarregada de valorar la notícia ha estat Yolanda Díaz. La ministra de Treball ha assegurat en una entrevista a Antena 3 que la candidatura de la seva companya de gabinet és una "grandíssima notícia" perquè, amb això "redimensionem la posició estratègica" d'Espanya en un òrgan "clau". Díaz ha assegurat que Calviño és una persona "molt brillant" i que la seva candidatura arriba en un moment crucial i "d'una extrema delicadesa".

Es refereix al fet que s'està negociant a la UE sobre els fons per pal·liar els efectes de la crisi i "Espanya, juntament amb altres països, necessita amb promptitud aquesta injecció econòmica". "Tenir una veu pròpia que defensarà els interessos del nostre país, que defensarà també els interessos d'Europa és, sense cap dubte, molt bona notícia", ha remarcat Díaz.

BONA NOTÍCIA PER A ESPANYA... I LES DONES

Des del PP, per part seva, consideren que la candidatura és una "bona notícia per a Espanya". Diversos dirigents del partit han deixat clar que els 'populars' no són com el PSOE i "anem plegats" quan un candidat espanyol amb un currículum reconegut, com és el cas de Nadia Calviño, aspira a un lloc d'aquestes característiques a Brussel·les.

En una entrevista a la Ser, el portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, ha dit que a la seva formació li agrada que "hi hagi una persona amb la millor capacitat tècnica i política que ens representi a Brussel·les". I això sempre ha estat així, el PP ha estat una oposició responsable fent costat al PSOE a Brussel·les, com hem fet amb Pedro Solbes, Josep Borrell i Joaquín Almunia", ha destacat.

També ha parlat, aquesta vegada a RNE, la sotssecretària de Sectorial del PP, Elvira Rodríguez, que creu que la candidatura és una bona notícia "per a les dones". "Jo crec que la triaran a ella", ha assegurat, després de qualificar-la com una "magnífica professional". "Per descomptat, no farem nosaltres el que hem vist en altres èpoques d'altres partits", ha postil·lat, incidint en la mateixa idea que el seu company de files.

I també el vicepresident del Grup Popular Europeu, Esteban González Pons, ha considerat que "seria molt bo per a Espanya" que Calviño aconseguís aquesta responsabilitat. "Per a Espanya, que poguéssim presidir el Eurgrupo en aquest moment en el qual canviarà tota l'economia de la zona euro i de la UE, ens permetria d'una banda influir a Brussel·les i, d'altra banda, que Brussel·les influís en aquest Govern amb tota la naturalitat del món", ha opinat.

A Ciutadans, són uns quants els dirigents que s'han pronunciat sobre aquest tema. D'una banda, l'eurodiputat de la formació taronja, Luis Garincano, ha remarcat al seu compte de Twitter que "després de tres homes (Juncker, Dijsselbloem i Centeno) és el moment que la primera dona presideixi la cadira de l'Eurogrup" i "s'uneixi a Lagarde al BCE i a Von der Leyen a la Comissió Europea". Calviño, ha remarcat, "té l'experiència, el coneixement i la capacitat de ser una excel·lent presidenta de l'Eurogroup.

Per part seva, el vicepresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado, creu que "seria molt positiu per a Espanya que una dona com Nadia Calviño presidís l'Eurogrup. Tot el meu suport", ha dit també al seu compte d'aquesta xarxa social.

Des de la patronal també han recolzat la candidatura de la vicepresidenta econòmica. El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha dit en una entrevista a la Cope que "és una magnífica notícia". "Europa és fonamental i la taula de salvació que tenim a Espanya. L'Europa solidària, amb el seu suport de 150.000 milions a Espanya, significa responsabilitat per part del nostre país", ha postil·lat.

La pròpia Calviño ha assegurat que es presenta "amb la voluntat de continuar treballant per una zona euro forta i pròspera en benefici de tots els ciutadans europeus". Ho ha fet després que Moncloa confirmés la seva candidatura per a presidir "un òrgan clau per a la cooperació entre els membres de la zona euro i la construcció d'una Europa més forta".

Noticias relacionadas

contador