cbelecciones trump biden

El primer debat de la carrera presidencial a la Casa Blanca ja és aquí. Els candidats a les eleccions del 3 de novembre, Donald Trump i Joe Biden, s'enfronten aquest dimarts en el 'cara a cara' més esperat, sobretot pels mercats. Els inversors estan cada vegada més nerviosos pel que pugui passar en aquesta cita en les urnes, i esperen trobar una mica d'alleujament en el duel. Encara que els experts coincideixen: no importarà què diguin ni el republicà ni el demòcrata, sinó qui guanyi.

De fet, tal com comenten els analistes, la reacció dels inversors durant les hores posteriors es basarà més en la percepció de quin candidat ha sortit victoriós del debat que en l'essència mateixa del que Trump o Biden diguin sobre determinats temes, com els impostos, la pandèmia de Covid-19 o la guerra comercial amb la Xina.

"El debat pot no veure una reacció immediata per se, encara que on es pot veure és en les dades de les enquestes posteriors al debat", comenten des de RiverFront Investment Group, segons Marketwatch. És a dir, si aquest 'cara a cara' mostra que l'avantatge que manté fins ara Biden sobre Trump s'estreny o s'amplia. És una cosa que pot trigar uns dies, per la qual cosa és possible que la resposta dels mercats es faci esperar.

La història mostra que els mercats no solen veure moviments excessius després dels primers debats, que per norma general són els més vistos de la campanya. Tant és així que en els anys electorals des de 1960 en els quals hi ha hagut duels entre candidats, el moviment mitjà de l'S&P 500 l'endemà va ser d'una caiguda del -0,14%, segons Dow Jones Market Data.

"Tret que Biden tingui fiqui molt la pota, no s'anticipa un gran canvi en les enquestes. Biden encara té un fort control en els Estats amb problemes, però el Senat continua sent el gran interrogant", apunten els analistes d'Oanda en un dels seus últims comentaris de mercat.

El demòcrata té al davant una gran oportunitat que li ha brindat el New York Times, que ha acusat a Trump d'evasió fiscal durant els últims 15 anys. Els experts creuen que Biden no ho desaprofitarà i atacarà al seu rival amb aquestes informacions que, com era d'esperar, han estat qualificades pel president dels EUA com 'fake news'. No obstant això, també alerten sobre l'última ocurrència de Trump, que ha exigit que es realitzi una prova de drogues als candidats abans del debat.

A més, no s'ha d'oblidar que aquest 'cara a cara' televisiu es produeix en un moment en què els inversors estan molt nerviosos per la perspectiva de possibles problemes amb el recompte de vots. S'estima que a causa del coronavirus hi haurà en aquesta cita un important augment del vot per correu, la qual cosa pot afegir dificultats al procés. Així ho alertava recentment Goldman Sachs: "Les complicacions que comporta el recompte dels vots per correu poden fer que es prolongui el període de recompte després de la jornada electoral", i això podria provocar encara més incertesa als mercats.

EL SUPREM POT SER CLAU

Sobretot perquè preocupa que el resultat quedi als llimbs durant setmanes. Molts experts creuen que aquesta ha estat la causa del repunt de la volatilitat del mercat al setembre, ja que les accions han retrocedit des dels seus màxims històrics. Encara que la situació pot complicar-se encara més si Trump confirma les seves amenaces: ha dit que si guanya Biden no pensa facilitar la transició.

En concret, ha assegurat que la seva intenció és portar al demòcrata davant el Suprem si perd les eleccions, ja que creu que el vot per correu, que es convertirà en una de les peces centrals d'aquestes eleccions a causa dels esforços per a reduir la propagació de la Covid-19 limitant el vot en persona, podria soscavar el resultat atès que suposa un risc de frau generalitzat.

Per això Trump s'ha afanyat en el seu últim moviment, i ha nominat a la jutge Amy Coney Barret per a reemplaçar a la recentment morta Ruth Bader Ginsburg a la Cort Suprema. La seva intenció és que el tràmit s'agiliti al màxim perquè la seva candidata ocupi el lloc abans del dia de les eleccions, atès que existeix la possibilitat, com apunten algunes enquestes, que els republicans perdin més d'un senador pel camí, la qual cosa complicaria les aspiracions de Trump. Si el Senat confirma Barrett, això consolidaria el gir a la dreta de la Cort Suprema, la qual cosa al seu torn podria aplanar el camí al president estatunidenc si Biden guanya i decideix portar els resultats davant el tribunal.

Noticias relacionadas

contador