powell jackson hole

La Reserva Federal (Fed) ha fet aquest dijous un gir històric en política monetària. L'encarregat d'anunciar-lo ha estat el seu president, Jerome Powell, aprofitant la seva intervenció al simposi de Jackson Hole. Segons ha dit, a partir d'ara es posarà més èmfasi en el foment de l'ocupació i es permetrà que la inflació superi l'objectiu del 2%, la qual cosa al seu torn obrirà la porta a mantenir els tipus d'interès baixos durant més temps.

La intervenció de Powell era molt esperada, i no ha decebut. El mercat esperava una resposta contundent de la Fed davant la crisi econòmica que ha provocat la pandèmia de Covid-19, i l'ha tinguda. "Fa quaranta anys, el problema més greu que la nostra economia enfrontava era l'alta i creixent inflació", ha dit Powell, i ara amb prou arriba a l'objectiu marcat pel banc central.

Per això, ha dit, encara que a molts els resulti "contradictori que la Fed vulgui impulsar la inflació", no es pot oblidar que una inflació "persistentment massa baixa pot plantejar greus riscos per a l'economia". I això és el que vol evitar facilitant que en temps d'expansió econòmica pugui estar més alta del que és normal. Segons Powell, la Fed ha acordat un "objectiu d'inflació mitjana", de manera que la inflació se situï "moderadament" per sobre de l'objectiu del 2% "durant un temps" després dels períodes en què hagi estat per sota d'aquest objectiu.

És quelcom que el banquer ha anomenat una "actualització robusta" de la política de la Fed, i revela un canvi en la manera de pensar, no sols pel que respecta a la inflació , sinó també sobre l'ocupació. I és que Powell ha assegurat que "l'economia dels EUA és sòlida, però l'atur pot continuar sent alt durant anys", raó que ha arribat a la Reserva Federal a optar per fomentar el creixement de l'ocupació com sigui.

El nou enfocament de la Fed sobre aquest tema és el següent: les actuacions dependran de l'"avaluació del dèficit d'ocupació des del seu nivell màxim", quan fins ara el banc central parlava d'intervenir quan hi hagués "desviacions" del nivell màxim. Segons Powell, es tracta d'un canvi significatiu perquè "reflecteix la nostra estima pels beneficis d'un mercat laboral fort, sobretot en comunitats d'ingressos baixos i moderats", ha assenyalat. "Aquest canvi pot semblar subtil, però reflecteix la nostra opinió que un mercat laboral robust pot sostenir-se sense causar un brot d'inflació", ha remarcat.

Fins ara els funcionaris de la Reserva Federal creien que un baix nivell d'atur portava a nivells perillosament alts d'inflació, i actuaven de manera preventiva per controlar-ho. Ara la visió és completament diferent, per la qual cosa la Fed no apujarà els tipus d'interès quan la taxa de desocupació baixi. A més, els experts apunten que aquest canvi ajudarà a abordar la situació provocada pel coronavirus, que ha afectat més els més desfavorits, a mesura que l'economia es recupera.

Powell ha explicat que el banc central no fixarà un objectiu específic per a la taxa d'atur, sinó que permetrà que les condicions dictin el que es considera com a plena ocupació.

Noticias relacionadas

contador