ep mas1600 profesionalesexaminanieafcertificarse segunnueva ley hipotecaria
ARCHIVO

La polèmica està servida, però la llei ho deixa clar: no es pot vincular o condicionar la concessió d'un crèdit a la contractació d'una assegurança, cosa que han fet aquests últims dies alguns bancs, que han obligat moltes empreses a contractar assegurances per concedir-los un crèdit ICO, incomplint així la prohibició que estableix la Llei de Distribució d'Assegurances. Organismes com el Banc d'Espanya o la CNMC, i les tres patronals del sector han promès més vigilància i compromís per impedir-ho.

El Consell General de Mediadors d'Assegurances considera que és una "flagrant il·legalitat" que la banca estigui aprofitant la concessió de les línies de crèdits avalades per l'ICO per vincular els préstecs a la contractació d'altres productes financers com les assegurances. "El client ha de saber que la llei el protegeix, i que no ha d'acceptar una sèrie de productes financers com a condició per a obtenir un crèdit", diuen. I així és.

La venda vinculada no està permesa quan l'assegurança sigui el producte accessori d'un bé o servei de caràcter financer que és el principal, si no està sotmès a la normativa de les directives MIFID, la Llei Hipotecària i la directiva sobre comptes de pagament. La Llei de Distribució d'Assegurances estableix que quan la Direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions tingui constància de la realització de pràctiques que perjudiquin els usuaris d'assegurances privades podrà, mitjançant resolució, establir mesures, inclosa la prohibició, en relació amb la venda de productes d'assegurança juntament amb serveis o productes auxiliars diferents de les assegurances com a part d'un paquet o acord.

També estableix que, abans de la contractació d'aquests productes, el distribuïdor informarà l'usuari "de manera expressa i comprensible" que s'està realitzant una pràctica de venda combinada o vinculada, del cost total que correspon a cadascun dels productes o serveis, dels efectes que la no contractació individual o la cancel·lació anticipada de l'assegurança o de qualsevol dels productes vinculats produiria sobre el cost conjunt de l'assegurança i la resta dels productes o serveis vinculats, i de les diferències entre l'oferta conjunta i l'oferta dels productes per separat.

Des de l'ICO recorden que les pimes i els autònoms no estan obligats a contractar una assegurança per poder accedir als préstecs avalats per l'Estat. De fet, la documentació enviada a les entitats financeres sobre aquests préstecs detalla l'expressa prohibició que es realitzi la venda creuada d'assegurances, i que no estan obligats a contractar-los.

VIGILÀNCIA DEL GOVERN I EL BANC D'ESPANYA

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assenyalat que els bancs han de prestar el finançament amb avals ICO sense requerir la contractació de cap producte afegit. El Govern farà un seguiment per garantir "que totes les condicions es respectin".

Aquesta setmana, i després de la denúncia recollida per Bolsamanía d'autònoms i pimes als quals els bancs estaven obligant a contractar assegurances per poder accedir a aquestes línies de crèdit, no han faltat les reaccions. El Banc d'Espanya ha emès un comunicat en el qual assegurava que vigilaria que no hi hagués abús en els avals de l'ICO perquè considera "de vital importància" que les entitats financeres els comercialitzin "en estricte compliment tant de les condicions i requisits fixats a la normativa que els regula com dels criteris de bones pràctiques bancàries".

Per part seva, la AEB, CECA i UNACC han donat "instruccions a la seva xarxa d'oficines per assegurar una aplicació rigorosa", aclarint que "la concessió d'un crèdit emparat per aquesta línia d'avals no pot estar vinculada en cap cas a la contractació d'altres productes". Per part seva, la CNMC afirma que investigarà les entitats per estudiar si aquesta exigència podria constituir una conducta deslleial.

Noticias relacionadas

contador