ep fachada del edificio del banco de espana situada en la confluencia del paseo del prado y la
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

El Banc d'Espanya (BdE) també reacciona a la informació publicada per Bolsamanía, que recollia la denúncia d'autònoms i pimes que algunes entitats estan obligant els sol·licitants de crèdits ICO a contractar assegurances vinculades forçosament a la concessió d'aquests crèdits.

El regulador ha emès un comunicat en el qual "considera de vital importància per a l'economia del nostre país en aquests moments que els avals de l'Estat aprovats pel Govern per facilitar el manteniment de l'ocupació i pal·liar els efectes econòmics del COVID-19 siguin comercialitzats per les entitats financeres en estricte compliment tant de les condicions i requisits fixats en la normativa que els regula com dels criteris de bones pràctiques bancàries".

A aquest efecte, prossegueix el BdE, en el marc de les seves competències i en estreta col·laboració amb l'ICO, entitat que gestiona la línia d'avals, "el Banc d'Espanya requereix a les entitats financeres que l'aprovació i difusió a través de la seva xarxa dels corresponents protocols de comercialització s'ajusti a aquestes condicions i que estableixin els sistemes de control intern necessaris per garantir en tot moment el compliment dels requisits aplicables".

Per això, l'organisme "verificarà aquests protocols i procediments i efectuarà, si escau, la revisió d'operacions concretes a fi de comprovar la seva adequació a la normativa d'aplicació".

El supervisor recorda que, sense perjudici de l'atenció telefònica i el canal de consultes de l'ICO, les discrepàncies sobre la comercialització dels avals poden plantejar-se davant el servei d'atenció al client o defensor del client de l'entitat comercialitzadora. El servei d'atenció telefònica del Banc d'Espanya (900 54 54 54) atendrà, així mateix, les consultes que rebi.

ELS BANCS REACCIONEN

Els bancs s'han compromès a no vincular els crèdits ICO amb cap altre producte després de la notícia de Bolsamanía. Les entitats associades a AEB (Associació Espanyola de Banca), CECA i UNACC han donat "instruccions a la seva xarxa d'oficines per assegurar una aplicació rigorosa del contingut d'aquest acord", ha afirmat la patronal en un comunicat publicat aquest dilluns.

"Entre altres aspectes", ha afegit aquest comunicat, "s'ha aclarit que la concessió d'un crèdit emparat per aquesta línia d'avals no pot estar vinculada en cap cas a la contractació d'altres productes".

"Aquesta mesura, que té com a objectiu preservar els nivells de circulant i liquiditat d'empreses i autònoms, s'afegeix a aquelles que estan duent a terme les entitats financeres per iniciativa pròpia per ajudar a l'economia real a fer front a les conseqüències de la crisi derivada del COVID-19", conclou la patronal bancària.

MALES PRÀCTIQUES BANCÀRIES

"S'estan produint males pràctiques per part de les entitats financeres", que estan convertint la injecció de liquiditat pública per al teixit productiu "en una excusa" per "fer l'agost mentre els autònoms i les pimes s'asfixien". És el que denuncien des de la Unió d'Associacions de Treballadors Autònoms i Emprenedors (UATAE), que demanen que aquestes pràctiques es penalitzin i es protegeixi els autònoms de la "cobdícia" dels bancs.

Asseguren que els han arribat queixes d'autònoms i pimes "als quals els bancs estan menystenint, demorant-se en les tramitacions, imposant criteris excessius en el control de risc de les operacions o aprofitant per vincular la concessió del crèdit a l'adquisició forçosa d'assegurances de vida o altres productes".

Bolsamanía ha rebut nombroses queixes de pimes i autònoms que la seva entitat financera els exigeix contractar assegurances d'impagament per poder accedir a aquestes línies, malgrat que el banc només assumeix el 20% del risc. Les protestes es refereixen al sector en general i no a cap entitat en concret. En alguns casos, denuncien que la mensualitat de l'assegurança fins i tot supera la del crèdit, perquè en molts casos s'estan concedint amb un any de franquícia de capital.

Noticias relacionadas

contador