ep placa con el logo del ico instituto del credito oficial en una de las puertas de acceso de la
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Els bancs s'han compromès a no vincular els crèdits ICO a cap altre producte després de la informació publicada per Bolsamanía, en la qual recollia la denúncia d'autònoms i pimes que algunes entitats estan obligant els sol·licitants de crèdits ICO a contractar assegurances que vinculen a la concessió d'aquests crèdits.

El Govern ha posat en marxa aquest dilluns 20.000 milions d'euros en avals, el primer tram dels 100.000 milions anunciats, amb un retard de deu dies després que s'aprovés aquesta mesura.

En relació a la línia d'avals incorporada al Reial decret llei 6/2020, de 10 de març, les entitats associades a AEB (Associació Espanyola de Banca), CECA i UNACC han donat "instruccions a la seva xarxa d'oficines per tal d'assegurar una aplicació rigorosa del contingut d'aquest acord", afirma un comunicat publicat aquest dilluns.

"Entre d'altres aspectes", afegeix aquest comunicat, "s'ha aclarit que la concessió d'un crèdit emparat per aquesta línia d'avals no pot estar vinculada en cap cas a la contractació d'altres productes".

"Aquesta mesura, que té com a objectiu preservar els nivells de circulant i liquiditat d'empreses i autònoms, s'uneix a d'altres que estan implementant les entitats financeres per iniciativa pròpia per intentar ajudar l'economia real a afrontar les conseqüències de la crisi derivada del COVID-19", diu la patronal bancària.

"S'estan produint males pràctiques per part de les entitats financeres", que estan convertint la injecció de liquiditat pública per al teixit productiu "en una coartada" per a "fer l'agost mentre els autònoms i les pimes s'asfixien". És el que denuncien des de la Unió d'Associacions de Treballadors Autònoms i Emprenedors (UATAE), que exigeixen que aquestes pràctiques es penalitzin i es protegeixi els autònoms de la "cobdícia" dels bancs.

Asseguren que els han arribat queixes d'autònoms i pimes "als quals els bancs estan menystenint, allargant les tramitacions, imposant-los criteris excessius en el control de risc de les operacions, o aprofitant per vincular la concessió del crèdit a l'adquisició forçosa d'assegurances de vida o d'altres productes".

Bolsamanía ha rebut nombroses queixes de pimes i autònoms que la seva entitat financera els exigeix contractar assegurances d'impagament per poder accedir a aquestes línies, malgrat que el banc només n'assumeix el 20% del risc. Les protestes es refereixen al sector en general i no a cap entitat específica. En alguns casos, denuncien que la mensualitat de l'assegurança fins i tot supera la del crèdit, perquè en molts casos s'estan concedint amb un any de franquícia de capital.

Noticias relacionadas

contador