• La lliura torna a enfilar-se més enllà dels 1,40 dòlars fins a un nova fita post-Brexit
  • El dòlar es mostra fràgil després del nou moviment proteccionista del Trump: el TPP se signarà sense els EUA
money euros cash

Nova sessió d'alta volatilitat al mercat de les divises. L'euro i la lliura van deixar noves fites aquest dimarts per prosseguir amb el seu ascens més enllà dels 1,23 i els 1,41 dòlars, respectivament contra el 'bitllet verd'. La moneda nord-americana, per la seva banda, ignora completament la política a Washington, es deixa portar per la debilitat enfront dels seus rivals europees i cau a un mínim de tres anys en l'índex que mesura el seu acompliment, fins a perdre els 90,00 punts per primera vegada en 37 mesos.

L'anunci que l'Acord d'Associació Transpacífic (TPP) se signarà al març sense els EUA, ha pesat en l'ànim dels operadors i ha disparat les vendes en el 'bitllet verd'. A més, funcionaris de la Casa Blanca han avançat que el president nord-americà emfatitzarà les seves polítiques d'"America First" (Amèrica Primer) durant el seu discurs al Fòrum econòmic mundial a Davos aquest divendres.

Sota aquesta agenda, Trump ha amenaçat de retirar-se de l'acord de lliure comerç d'Amèrica del Nord, ha negat l'acord sobre el canvi climàtic global i ha criticat les institucions globals, incloent-hi les Nacions Unides i l'OTAN.

La notícia ha disparat les vendes del dòlar contra l'euro també ha tornat a girar-se a la baixa, a poc més de 24 hores perquè el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, comparegui davant el mercat i ofereixi el seu veredicte sobre la política monetària de l'Eurozona i sobre la fortalesa de la divisa. Les compres que han dominat l'operativa de l'euro durant la matinada han tornat a la càrrega després de la publicació dels PMI de la Zona Euro i Alemanya, elevant la moneda única per sobre dels 1,2350 dòlars tot i el resultat mixt d'aquest indicador econòmic.

La dada dels gestors de compres del sector serveis ha superat les expectatives en ambdós casos, mentre que el del sector manufacturer s'ha quedat per sota del previst pel consens de mercat. Segons l'analista de BK Asset Management, Kathy Lien, el resultat ofereix una oportunitat perquè els alcistes "venguin al llarg de la jornada en un clar moviment de presa de beneficis davant la perspectiva que Draghi rebaixi verbalment la moneda comunitària" aquest dijous.

La recent fortalesa de la moneda, que s'ha apreciat un 2,5% aquest any, no ha incidit en la confiança dels inversors d'acord amb l'enquesta alemanya ZEW. El component de situació actual de l'informe va deixar una fita històrica, mentre que el component d'expectatives va arribar a un màxim de 8 mesos.

"Aquest informe mostra millores econòmiques que eclipsen els problemes polítics alemanys i la fortalesa de la moneda", apunta Lien que creu que "és una bona manera de començar l'any i és un bon auguri per als informes del PMI i l'IFO". Això no obstant, insisteix que "el BCE haurà d'abordar el mateix tema quan es reuneixi dijous: si les millores econòmiques són prou fortes com per compensar l'augment en els rendiments i l'auge en l'euro".

LA LLIURA, DISPARADA I EL IEN TORNA A MÀXIMS DE QUATRE MESOS

La debilitat del dòlar ha impulsat també la lliura i el ien. La divisa nipona ha superat la caiguda de dimarts, després que el Banc del Japó confirmés la seva intenció de prolongar els estímuls per "tant de temps com calgui o fins que la inflació arribi a l'objectiu del 2%", que el banc central nipó estima que no serà fins el 2019. El ien ha protagonitzat un ampli rebot de gairebé un 1,4%, fins als 109,50 iens després de canviar-se de mans dimarts més enllà dels 111,00 iens contra el dòlar.

Pel que fa a la lliura, ha prolongat el seu recent ral·li fins als 1,41 dòlars aquest dimecres després que les dades de l'ocupació del Regne Unit hagin mostrat que la taxa d'atur es manté en mínims de quatre dècades i que els salaris s'incrementen en línia del previst pel mercat.

Noticias relacionadas

contador