dolar divisa eeuu portada

El dòlar nord-americà agafa corredissa aquest dilluns, animat per la gana dels inversors que tornen a adoptar-lo com a actiu refugi davant d'una nova escalada de les tensions comercials entre la Xina i els EUA. La moneda nord-americana segueix als 95,00 punts en l'índex que mesura el seu acompliment davant d'una cistella de sis rivals i ha tornat a sotmetre sota pressió les monedes de països emergents com la lira turca o el peso argentí, que segueixen molt afeblides.

L'euro, per la seva banda, es canvia de mans en la franja dels 1,1630 dòlars, lluny de la seva fita de tres setmanes de divendres, als 1,1721 dòlars. La moneda europea no va obtenir impuls de la reunió del Banc Central Europeu (BCE) de la setmana passada i es va deixar portar per la falta de gana del dòlar. Però la situació es va donar la volta divendres, després de les amenaces del president dels EUA, Donald Trump, que imposarà una nova ronda d'aranzels a la Xina, per valor de 200.000 milions de dòlars. Amenaça que es complirà aquest dilluns, segons va anunciar diumenge el republicà.

L'escalada de tensió s'ha vist alimentada també per les declaracions que arriben des de la Xina que el país asiàtic podria declinar la invitació de Washington d'iniciar una nova ronda de negociacions a finals d'aquest mes. "La Xina no negociarà amb una pistola a la templa", han declarat funcionaris de la segona potència mundial segons recull The Wall Street Journal. El iuan ha deixat notar també la pressió i prossegueix amb la seva caiguda de divendres i es deixa un 0,01% addicional aquest dilluns, fins als 6,8668 per dòlar. El bitllet verd també avança marginalment contra el ien, que se situa per sota dels 112,00 iens per cada dòlar.

LA LIRA I EL PESO ARGENTÍ TORNEN A PATIR

L'auge del dòlar es cobra un peatge especialment preocupant en la lira turca i el peso argentí. La divisa eurasiàtica ha esborrat part dels seus guanys dels últims dies i cedeix més d'un 1,5% aquest dilluns, després que el mercat hagi digerit l'increment de tipus del seu banc central de la setmana passada i els analistes coincideixin a assenyalar que és insuficient.

Pel que fa al peso argentí, divendres va concloure la jornada als 39,73 per dòlar, un nou mínim històric en preus de tancament, que certifica la manca de confiança del mercat en l'economia argentina, tot i els esforços del president del país, Mauricio Macri, de retornar l’estabilitat a la moneda.

Encara entre els emergents, el ruble acapara l'atenció dels inversors aquest dilluns en respirar una mica després del seu ral·li contra el dòlar de la setmana passada de més d'un 4%. La divisa del país presidit per Vladimir Putin va rebotar des del canvi de 70,64 contra el dòlar, el seu pitjor preu en dos anys i mig i es va estirar fins als 67,46 rubles per dòlar, màxims de dues setmanes, que va aconseguir divendres després de la decisió del Banc Central de Rússia d'incrementar els tipus d'interès.

LA LLIURA PRESSIONADA PER LES NOVES DIVISIONS ENTORN DEL BREXIT

Finalment, la lliura també cedeix fins als 1,3080, des del pic de la setmana passada als 1,3145 dòlars, pressionada en part per les renovades pressions al si del partit conservador de la primera ministra Theresa May contra la seva proposta pel Brexit, conegut com a pla de Chequers. Fins i tot s’ha començat a discutir la possibilitat d'apartar May del càrrec.

La primera ministra britànica, Theresa May, ha advertit aquest dilluns els parlamentaris rebels a les files del seu partit que l'alternativa a la seva proposta per al Brexit és que no hi hagi un acord de sortida del Regne Unit de la UE.

Noticias relacionadas

contador