theresa-may 20180718102613

La primera ministra britànica, Theresa May, ha advertit aquest dilluns els parlamentaris rebels a les files del seu partit que l'alternativa a la seva proposta per al Brexit és que no hi hagi un acord de sortida del Regne Unit de la UE.

Durant els últims dies, un sector del Partit Conservador ha expressat obertament el seu rebuig a l’anomenat pla de Chequers, la proposta del govern per a la sortida de la UE, i fins i tot ha començat a discutir la possibilitat d'apartar May del càrrec.

"Crec que l'alternativa a això seria no tenir acord", ha advertit May en una entrevista a la cadena de televisió BBC. El país ha d'abandonar la UE el proper 29 de març, sense que, de moment, estigui clar en quines condicions es produirà el divorci.

Un dels principals punts de fricció és la qüestió de garantir que no hi hagi una 'frontera dura' entre Irlanda del Nord i Irlanda després del Brexit. Segons informa el diari The Times, el negociador en cap de la UE, Michel Barnier, està treballant en un nou protocol que exposa com usar tecnologia per minimitzar els controls a la frontera.

En virtut del pla de la UE, es podria fer un seguiment dels productes utilitzant codis de barres als contenidors de transport en el marc de sistemes de "comerciant de confiança" administrats per empreses registrades, segons el diari.

En la seva entrevista al programa Panorama, May ha insistit que hi ha d'haver "un moviment de béns sense friccions" sense que hi hagi controls duaners o reguladors entre el Regne Unit i la UE a l'illa d'Irlanda, per tal d'evitar una 'frontera dura'.

En aquest sentit, ha subratllat que qualsevol sistema de control "segueix sent una frontera dura". "No es resol la qüestió de no haver-hi una frontera dura quan hi ha una frontera dura 20 quilòmetres dins d'Irlanda", ha advertit.

Noticias relacionadas

contador