• El BCE té a la mà impulsar la moneda comunitària fins a un nou màxim de desembre
ep euro dolar portada
Europa Press

La Reserva Federal dels EUA (Fed) va complir amb el guió línia a línia. Com era àmpliament esperat i descomptat pel mercat, va augmentar un cop més els tipus d'interès, d'acord amb les seves projeccions, fins a l’1,25-1,50%, va mantenir la perspectiva d'altres tres pujades més el 2018 i va deixar intactes les projeccions econòmiques. No obstant això, el dòlar va caure presa de les vendes enfront de tots els seus rivals, una davallada que els inversors anhelen perllongar contra l'euro aquest dijous si Mario Draghi els dóna motius.

Va ser "el pessimisme de la president sortint del banc central, Janet Yellen, al voltant de la inflació, el que va dinamitar un dòlar que ho tenia tot de cara per mantenir-se o pujar", addueix la fundadora de BK Asset Management, Kathy Lien. Yellen va deixar entreveure que s'inclina perquè la baixa pressió sobre els preus estigui arrelada i no sigui només temporal i, junts amb els dos vots dissidents de Charles Evans i Neel Kashkari sobre l'increment de taxes, els inversors van decidir desfer-se dels seus dòlars, argumenta la experta.

Segons Stephen Innes, analista d’Oanda, el motiu n’és un altre. "Hi havia certa especulació al mercat sobre si el banc central augmentaria la seva projecció d'augments de tipus fins a quatre vegades per a l'any que ve, així que qualsevol que havia apostat per aquesta opció buscarà una sortida del mercat", explica l'expert.

Per un motiu o un altre, el dòlar va iniciar un descens que manté aquest dijous a la franja dels 1,1820 dòlars, a l'espera del president del Banc Central Europeu (BCE). Contra altres monedes, acumula una caiguda d'un 0,8% enfront del ien, fins als voltants dels 112,50 iens i una caiguda similar respecte a la lliura, fins als 1,3440 dòlars. En l'índex que mesura l'acompliment de la moneda dels EUA el declivi és d'un 0,6%, fins als 93,370 punts.

El BCE té a la mà impulsar la moneda comunitària fins a un nou màxim de desembre

El dòlar també es va veure arrossegat per la dada de preus al consum subjacent que va mostrar una desacceleració de la inflació, la qual cosa augmenta la preocupació que la Fed sigui menys capaç d'executar els augments de taxes previstos per al proper any. Però alguns analistes veuen esperances de progrés en la reforma fiscal del Donald Trump, incloent-hi les retallades d'impostos i el suport creditici al dòlar.

Els republicans del Congrés van arribar a un acord sobre la legislació tributària i així aplanen el camí per a la votació final de la setmana que ve sobre un paquet que reduiria la taxa d'impostos corporatius dels EUA al 21% i reduiria els impostos als nord-americans benestants.

TORN DE DRAGHI

Però l'efecte d'aquests avenços no es deixarà notar fins a la setmana vinent. Per ara, el mercat s'enfocarà aquest dijous en les decisions de política monetària del BCE i del Banc d'Anglaterra (BoE), però és el primer dels dos conclaves el que tindrà un major impacte en les divises, perquè el president del banc central oferirà la seva esperada roda de premsa.

I ho és perquè només Draghi pot donar ales a l'euro perquè prossegueixi amb el seu ral·li fins, almenys, als 1,1900 dòlars, marcant un màxim al desembre, o tallar el seu ascens en sec. "El punt de vista del banquer central i els pronòstics econòmics actualitzats de l'organisme haurien de ser l'enfocament principal per a qualsevol que operi sobre la base del BCE, ja que la decisió sobre la taxa en si mateixa no ofereix cap interès", assenyala Lien.

Explica aquesta experta que ja que ha retallat el seu programa de compra d'actius durant la seva última reunió, "hi ha molt poc desig de fer més canvis, especialment tenint en compte que ja han manifestat que el supervisor veu la necessitat que la política acomodatícia prossegueixi durant els pròxims mesos ". A més, Draghi va deixar clar que el banc central no té plans d'elevar les taxes d'interès fins que les compres de bons acabin i "aquest és un fet que es mantindrà sense canvis". "Amb això en ment, hi ha hagut una millora generalitzada a l'economia, per la qual cosa Draghi i/o les previsions del regulador monetari poden emfatitzar aquest punt, en el cas, l'optimisme del president del BCE podria portar l'euro/dòlar fins als 1,19 dòlars.

Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, el moviment lateral que està desplegant l'encreuament, consumeix més temps que profunditat, està corregint/ajustant les importants pujades prèvies. "I la realitat és que l'encreuament pot romandre així força temps abans de donar-nos alguna pista més fiable sobre el que pot ser el següent moviment en tendència. Dit això i en termes de molt curt termini el subjacent presenta un suport als 1,17120", indica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. "La perforació d'aquest suport deixaria les portes obertes cap a una tornada als mínims de novembre als 1,1553", explica l'expert.

Noticias relacionadas

contador