boris johnson zipwire

El Primer Ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha enviat una carta al president del Consell Europeu, Donald Tusk, en què pressiona sobre l'acord negociat per la exPrimera Ministra Theresa May i rebutjat fins a tres ocasions. Johnson ha exposat les raons per les quals el mecanisme de suport irlandès no hauria de "formar part d'un acord de retirada acordat". En aquesta carta ha dit que l'anomenat "límit posterior" irlandès era "inviable" i ha de ser eliminat, com han apuntat Bloomberg i la CNBC.

Per la seva banda, Tusk ha respost a Twitter aquest dimarts i ha reiterat la posició de la UE que el límit de seguretat és una pòlissa d'assegurança per evitar una frontera dura "a menys i fins que es trobi una alternativa". A més, la UE ha assegurat que es necessita com a garantia permanent i que no està en negociació.

Abans de publicar la carta, Johnson, dilluns passat, va mantenir una hora de conversa amb el primer ministre irlandès (Taoiseach) Leo Varadkar. Segons el comunicat de premsa publicat per l'oficina del Primer Ministre del Regne Unit, el "Taoiseach va reiterar la posició dels Vint-i-set que l'Acord de Retirada no pot reobrir-se". La mateixa posició que ha declarat Tusk aquest dimarts.

Aquest moviment de Johnson s'ha produït durant la setmana quan aquest es reunirà amb la cancellera alemanya Angela Merkel i el president francès Emmanuel Macron. Dissabte, assistirà a la reunió del G-7 a Biarritz.

A més, a la carta, Boris Johnson ha afirmat que "encara que mantindrem el nostre compromís amb el medi ambient, els productes i les normes laborals de classe mundial, les lleis i els reglaments per aplicar-los podrien diferir dels de la UE". Això ha suposat un canvi radical en l'acordat per la seva predecessora que si hi havia establert el respecte d'aquests punts. Aquesta decisió podria limitar significativament l'abast d'un futur acord comercial entre el Regne Unit i la UE, cosa que ocasionaria conseqüències negatives duradores en el creixement a llarg termini del Regne Unit

TORNADA DE VACANCES

D'aquí a dues setmanes, el parlament britànic tornarà de les seves vacances d'estiu. S'espera un enfrontament entre Johnson, que s'ha compromès a abandonar la UE 'fer o morir' el 31 d'octubre, encara que això signifiqui un resultat sense acord, i els moderats que intentaran aturar-lo.

Els conservadors moderats podrien desencadenar eleccions o desertar els partits de l'oposició per formar un govern de coalició de l'anomenada "unitat nacional" amb la finalitat de bloquejar un Brexit dur. Això és important per a qualsevol negociació entre el Regne Unit i la UE.

Noticias relacionadas

contador