boris-johnson 20190613102809

El primer ministre britànic, Boris Johnson, es reunirà aquest dijous amb el president francès, Emmanuel Macron, per discutir sobre el Brexit i d'altres temes com la crisi a l'Iran i Síria, segons ha confirmat el gabinet del govern gal i recull Reuters. Així mateix, aquest dimecres el britànic té previst reunir-se amb la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Els viatges a Berlín dimecres i posteriorment a París aquest dijous, seran els primers de Boris Johnson des que ocupa el càrrec de primer ministre. Johnson ha mostrat el seu rebuig a l'actual acord del Brexit i ha dit que el Regne Unit abandonarà la UE el 31 d'octubre "passi el que passi". No obstant això, el govern britànic vol arribar a un nou acord, de manera que la reunió amb la cancellera alemanya i el president francès és potencialment important per reprendre les converses.

Johnson també li dirà a Macron i Merkel que el Parlament del Regne Unit no pot detenir un Brexit sense acord, encara que la majoria dels legisladors del Regne Unit voten en contra. Per la seva banda, la UE ha dit que no renegociarà els termes de l'acord de sortida que va signar amb l'exprimera ministra, Theresa May.

La resposta del mercat davant la possibilitat que no hi hagi acord ha estat notòria. I és que, la corba de rendiment dels bons sobirans del Regne Unit es va invertir la setmana passada per primera vegada des de la crisi financera. La inversió en la corba es dona quan els tipus d'interès a més llarg termini (en aquest cas, el bo a 10 anys del Regne Unit) cauen per sota dels tipus a més curt termini. Això es considera un senyal que alguns inversors veuen que s'acosta una recessió.

El govern del Regne Unit ha lluitat per defensar els seus plans sobre el Brexit durant les últimes 24 hores, després de la filtració d'un informe intern titulat 'Operació Yellowhammer', que adverteix de les pertorbacions als ports, la forta frontera amb la República d'Irlanda i l'escassetat d'aliments, medicina i combustible que podria produir-se en cas de Brexit dur. L'informe també afirmava que Gibraltar està "poc preparat" perquè el Regne Unit abandoni la UE el 31 d'octubre sense un període de transició. Per la seva banda, el govern de la Gran Bretanya qualifica "alarmista" l'informe filtrat i assegura que només descrivia "el pitjor dels casos".

contador