• La més recent fita històrica se situa per sobre dels 11.300 dòlars
  • Els defensors de la moneda digital auguren una apreciació encara més gran el 2018
  • L'ethereum també marca una fita per sobre dels 500 dòlars
bitcoin portada

Després de dos dies assetjant el preu dels 10.000 dòlars, el bitcoin ha aconseguit assolir i superar folgadament la meta que molts experts situaven a finals d'any. La reina de les monedes digitals s'ha apreciat més d'un 14% en tan sols 24 hores, des de la fita gairebé als 9.900 dòlars de dimarts, fins als estratosfèrics 11.300 dòlars que ha batut aquest dimecres -en algunes cases de canvi ja són 11.500. L'acumulat total dels més de 1.300 tokens digitals ascendeix al també rècord de 345.000 milions de dòlars, dels quals l'anomenat 'or 2.0' acapara 180.000 milions.

L'índex de CoinDesk i el comprador CoinMarketCap recullen aquestes inaudites figures i, aquest últim, també reflecteix pujades més d'un 5% en la majoria de les 10 primeres monedes digitals per valor de mercat. L'ethereum també marca un preu inèdit als 513 dòlars, després d'aguantar al voltant dels 481 dòlars i tant el bitcoin cash com el bitcoin gold reverteixen les caigudes dels primers compassos d'aquest dimecres. El dash també protagonitza una espectacular pujada de dos dígits fins a la fita de 770 dòlars.

En aquesta foto, a punt d'arrencar Wall Street, crida l'atenció la irrupció en el top 10 de divises digitals, la IOTA, amb una pujada del 28,11% i el Cardano, que es catapulta un espectacular 160%. Els dos tokens són 'la nena bonica' de les ICOs i mentre el primer està enfocat completament a l'Internet de les coses, la segona es ven com una moneda digital de tercera generació que millora la blockchain.

Aquest recent auge de les monedes digitals s'ha construït enterament en les expectatives que susciten el proper llançament dels primers contractes de futurs als EUA. Els dos principals proveïdors d'aquest tipus de contractes als EUA, el Chicago Mercantile Exchange (CME) i el Chicago Board Options Exchange (CBOE), està ultimant els requisits reguladors dels contractes de futurs que planegen llançar a la primera quinzena de desembre.

L'impuls cap a la meta dels 10.000 dòlars ha arribat, no obstant això, al comerç minorista, per les vendes del 'Black Friday' i per la festivitat d'Acció de Gràcies, segons informa la 'CNBC'. La major plataforma d'intercanvi de monedes digitals nord-americà, Coinbase, ha afegit unes 100.000 comptes entre dimecres i divendres, just al voltant de les vacances de dijous amb motiu de la festivitat, fins a un total de 13.1 milions.

QUÈ ESPERAR AL CURT TERMINI?

No obstant això, analistes com James Huges, d’Axitrader, destaca que, "és difícil trobar motius que realment justifiquin i expliquin l’auge del bitcoin". "No obstant això, amb uns guanys tan abruptes cal estar realment atents a la reculada, que serà igualment agut", avisa l'analista.

"Si encara no hi hem invertit i tenim ganes de fer-ho, cal esperar una correcció important al mercat i, llavors, repartir la nostra inversió entre cinc o deu tokens digitals", Alberto Muñoz, professor de la UNED

Altres experts, com Alberto Muñoz Cabanes, professor de la UNED, també creuen que la moneda digital experimentarà una correcció en un futur pròxim i situa les caigudes fins a la franja dels 7.500 dòlars. Però "el primer dels suports el trobem als 8.275 dòlars", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

No obstant això, l'àrea dels 5.800/6.000 dòlars (mínims del 12 de novembre i del 30 d'octubre dibuixen un suport per a un possible retrocés en l'actiu digital. El guru financer Mark Hulbert ha assegurat, en Market Watch que "hi ha un 80 % de probabilitat que es produeixi un crac en el curt termini", basant-se en diversos estudis financers sobre bombolles com les puntcom.

Amb tot, el també fundador de X-trader.net explica que s'està vivint un efecte crida de les monedes de xifrat, perquè hi ha una "por de quedar-se’n fora" que motiva moltes de les compres recents. "Si encara no hi hem invertit i tenim ganes de fer-ho, cal esperar una correcció important al mercat i, llavors, repartir la nostra inversió entre cinc o deu tokens digitals. Elegir el bitcoin i altres que estiguin als primers llocs per capitalització de mercat", aconsella l'expert.

40.000 DÒLARS A FINALS DE 2018

Però, a llarg termini les perspectives d'increment del preu són gairebé tan estratosfèriques com la revaloració de més del 900% de la moneda digital per excel·lència en aquest 2017. El mercat tradicional d'actius mou 2 bilions de dòlars, de manera que només amb entre una petita fracció d'aquest capital, que s'està preparant per assaltar les monedes digitals, els 10.000 dòlars poden quedar enrere en qüestió de segons.

De fet, la majoria dels grans inversors institucionals tenen reserves, o directament s'oposen, com el CEO de JP Morgan, Jamie Dimon, que va dir que el bitcoin és un "frau" o més recentment el banc asiàtic DBS, que l'ha qualificat d'"estafa piramidal". Es calcula que aproximadament el 80% del diner institucional es manté apartat dels actius virtuals. No obstant això, les dades de la consultora independent Autonomous Next, revela que el nombre de gestors de fons que s'aventuren a la inversió en actius virtuals s'ha disparat. Segons un estudi de finals d'octubre ja hi ha 124 fons d'inversió en monedes digitals, més del doble dels comptabilitzats a finals d'agost (llavors n’hi havia 55).

El cas més destacat és el de l'exgestor de fons en Fortress, Michael Novograts, que ha llançat un vehicle de 500 milions en actius digitals, a través de la seva empresa de recent creació Galaxy Investment Partners. I ha enviat un avís per a navegants: "La institucionalització de les monedes digitals està arribant molt ràpid", ha indicat a la cimera de perspectives d'inversió de Reuters Global 2018.

"El bitcoin podria fàcilment arribar als 40.000 dòlars a finals de l'any que ve i ethereum, que s'ha acostat als 500 dòlars, podria triplicar el seu valor", ha assenyalat Novogratz, en declaracions a la 'CNBC'. Ha indicat també que l'auge de les monedes digitals tot just està començant. "Hi ha una gran onada de diners, no només aquí sinó a tot el món", ha assegurat.

Seran precisament tots aquests inversors a llarg termini que seguiran apuntalant i impulsant el preu de la moneda. Kay Van-Petersen, analista de Saxo Bank, creu que el bitcoin arribarà als 100.000 dòlars en una dècada.

Noticias relacionadas

contador