• Segueixen les veus d'alerta sobre els riscos d'invertir en aquest mercat
  • El bitcoin acabarà 2018 a 40.000 dòlars
bitcoin numeros portada

Ja no queden qualificatius per descriure la revaloració del bitcoin el 2017. Estratosfèrica, brutal, gegantesca, l'actiu digital ha sumat gairebé un 900% aquest any i gran part del seu ascens s'ha produït durant les últimes setmanes. Un ral·li per al qual a empreses d'inversió com Nuveen no se li han esgotat els elogis. El seu gestor en cap, Bob Doll, ha sortit a la palestra a assenyalar que és "al·lucinant", mentre avisa que té molt d’"especulatiu".

Des del recent mínim del 12 de novembre, al voltant dels 5.800 dòlars, la reina de les monedes digitals ha sumat 4.000 dòlars al seu preu en 12 dies, fins a la nova marca històrica als 9.900 dòlars aconseguits aquest dimarts, segons l'índex de CoinDesk. No obstant això, l'agregador CoinMarketCap ofereix una mitjana més alta, per sobre dels 9.970 dòlars, amb moltes cases de canvi on la reina de les monedes digitals ja es canvia a 10.000 dòlars.

Amb aquesta fita gairebé a la butxaca, el bitcoin ha superat totes les prediccions d'experts i analistes que no han pogut fer molt més que observar bocabadats i llançar advertències. Així, l'inversor cap de la gestora de Chicago, que administra més de 900.000 milions de dòlars en actius, ha declarat a la 'CNBC' que la inversió en el bitcoin és "purament especulativa".

Segueixen les veus d'alerta sobre els riscos d'invertir en aquest mercat

No obstant això, igual que altres empreses institucionals, com Goldman Sachs, ha mostrat un creixent interès al mercat de les monedes digitals. Un florent sector que acumula 310.000 milions de dòlars i sobre el qual altres primeres espases de la banca institucional han carregat sense pietat. El més atrevit, el CEO de JP Morgan, Jamie Dimon, que directament ha qualificat la inversió en el bitcoin i altres monedes digitals de "frau".

PURA ESPECULACIÓ?

Sense anar tan lluny, la major part d'analistes, si bé confessen la seva atracció pels brutals rendiments d'aquests actius, criden a la cautela. Recentment, altres empreses, com Allianz GI han discutit el caràcter de 'divisa' pròpiament dita de l'actiu virtual i l’han considerat un actiu purament especulatiu.

Sobre la discussió que es manté als mercats i als reguladors mundials sobre la naturalesa dels actius digitals, l'estrateg de Saxo Bank, Kay Van-Petersen, creu que són instruments "d'inversió i també d'especulació".

Que les monedes digitals "són una nova classe d'actiu súper alternatiu que difereix molt de qualsevol dels actius que hem conegut fins ara". Malgrat això, puntualitza que "el mercat està ple d'especuladors -que salten sobre qualsevol cosa que està calenta, movent-se ràpid, sense preocupar-se dels fonamentals- i també d'inversors de llarg termini que romanen al mercat entre 5 i 15 anys i aguanten unes regles de joc canviants".

En aquest sentit, igual que qualsevol altra classe d'actius, "el bitcoin ha atret aquests especuladors de curt termini que salten d'un actiu calent a un altre en recerca d'estratègies per fer-se rics ràpidament -una cosa que només és possible en un univers alternatiu-", prossegueix l'analista de Saxo Bank. D'altra banda, "també hi ha inversors de llarg termini, com Marc Andreessen, de Silicon Valley, que han invertit milers de milions en recolzar el bitcoin i el desenvolupament de la infraestructura d'aquesta moneda digital", arrodoneix.

I EL FUTUR?

Seran precisament tots aquests inversors a llarg termini que seguiran apuntalant i impulsant el preu de la moneda. Van-Petersen creu que el bitcoin arribarà als 100.000 dòlars en una dècada, però només el 2018 recorrerà una tercera part d'aquest camí i s'ubicarà en 12 mesos en 40.000 dòlars per cada unitat. És la predicció de l'ex gestor de fons de Fortress, Michael Novogratz, que ha llançat el seu propi vehicle d'inversió en aquests actius.

"El bitcoin podria fàcilment arribar als 40.000 dòlars a finals de l'any que ve i ethereum, que s'ha acostat als 500 dòlars, podria triplicar el seu valor", ha assenyalat Novogratz, en declaracions a la 'CNBC'. Ha assenyalat també que l'auge de les monedes digitals tot just està començant. "Hi ha una gran onada de diners, no només aquí sinó a tot el món", ha assegurat.

Noticias relacionadas

contador