espa aeconomia23

HSBC creu que l'epidèmia de coronavirus tindrà conseqüències molt negatives per a l'economia espanyola. Ningú no s'atreveix encara a quantificar els efectes del brot, que cada cop s'escampa més, però el banc britànic diu que l'impacte en el Producte Interior Brut (PIB) serà devastador. Creu que l'economia només creixerà un 0,5% enguany, rebaixant així la previsió anterior, d'1,5%. "La recessió a l'Eurozona és inevitable pel Covid-19", diu.

"Els casos de Covid-19 estan augmentant considerablement a les economies més grans de l'Eurozona, i els trastorns econòmics són cada vegada més importants", defensen els analistes d'HSBC al seu últim informe, que preveu que el cop sigui molt gran durant els dos primers trimestres de l'any per a tota la regió de l'euro.

En el cas d'Espanya, les previsions no són gens falagueres. Al 2020 augura un creixement del 0,5%, que desglossa per trimestres de la següent manera: entre gener i març el PIB avançarà un 0,2% (abans esperava un 0,3%), mentre que al segon trimestre hi haurà una contracció del 0,7% (HSBC augurava un 0,4% fins ara).

De cara al període juliol-setembre, amb les aigües ja més encalmades, el PIB tancaria al 0,0% (comparat amb el 0,3% pronosticat anteriorment), mentre que per als tres últims mesos de l'any preveu que l'economia creixerà un 0,7% (0,3%), la qual cosa contribuirà a deixar el saldo final en positiu.

Aquest dimarts el president del Govern, Pedro Sánchez, va assegurar que les conseqüències del brot "seran serioses però transitòries", la qual cosa coincideix amb la visió d'HSBC, que es mostra més optimista de cara al 2021, en què augura per a l'economia espanyola un creixement de fins a l'1,7%, comparat amb l'1,3% que preveia fins ara.

"El brot s'està intensificant a tota Europa. Els governs estan aplicant restriccions per limitar el contagi, provocant greus trastorns a l'economia i empenyent-les cada vegada més cap al bloqueig", assenyalen els analistes del banc britànic, que apunten que, amb aquesta pertorbació, la recessió en l'Eurozona "sembla inevitable".

De fet, auguren que l'economia de la regió de l'euro tancarà l'any amb una contracció del 0,5%, comparat amb el 0,7% de creixement esperat fins ara. Encara que, com en el cas d'Espanya, espera un rebot de fins al +1,5% en 2021 (anteriorment +1%). "Esperem una forta caiguda la primera meitat d'enguany, amb el PIB de la zona euro caient un 0,4% durant el primer trimestre i un 1% el segon", explica HSBC.

No obstant això, preveu una recuperació a partir de la segona meitat de l'any, de manera que el PIB creixerà un 0,5% el tercer trimestre i un 0,8% el quart. "Creiem que la interrupció deixarà una petja marcada, i que el PIB no pujarà al nivell que pensàvem que aconseguiria enguany, fins i tot si les mesures de política fiscal anunciades limiten els danys a llarg termini", ressalta l'entitat.

ITÀLIA, L'ECONOMIA EUROPEA MÉS AFECTADA

A l'informe, a més, HSBC valora l'impacte del coronavirus a la resta d'economies europees, i assegura que Itàlia serà la més afectada. El país és el més afectat pel brot, amb un número d'infectats que ja supera les 10.000 persones. Per això, el Govern de Giuseppe Conte ha incrementat el seu paquet d'estímuls per fer front a la crisi epidemiològica, i ha xifrat l'ajuda excepcional en 25.000 milions d'euros.

El banc britànic creu que el PIB d'Itàlia es contraurà un 1,9% enguany a conseqüència del Covid-19, amb caigudes del 2% i de l'1,2% els dos primers trimestres de l'any. I ni tan sols el creixement del 2,2% previst per al tercer trimestre, o el del 0,6% per als tres últims mesos de l'any no serviran per revertir la situació provocada pel brot.

En el cas de França, HSBC creu que tancarà 2020 amb un creixement zero, mentre que augura que l'economia alemanya es contraurà enguany un 0,7%. En tots dos casos, la previsió per a 2021 és molt millor, amb un avanç de l'1,7% i de l'1,5% per a França i Alemanya, respectivament. També és així en el cas d'Itàlia: l' HSBC creu que el seu PIB creixerà un 1,8% l'any vinent.

Noticias relacionadas

contador