vox santiago abascal

Les veus d'alarma davant l'ascens de Vox no s'han fet esperar. Fitch i Barclays han publicat sengles informes en què alerten de les conseqüències que podria tenir tant per a Espanya com per a Europa l'avanç de la formació ultradretana que lidera Santiago Abascal.

Ho han fet després dels resultats del partit a les eleccions Andaluses, on ha collit 12 escons contra tot pronòstic, i després que les últimes enquestes, entre elles la del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), confirmin l'avanç de Vox, que podria portar-lo a entrar al Congrés dels Diputats. Les alarmes s'han encès a causa que les eleccions generals podrien celebrar-se durant els propers mesos.

Davant d'aquest panorama, tant l'agència de qualificació com el banc britànic han decidit fer una anàlisi de la situació. Per exemple, Barclays, al seu informe de previsions per a 2019 en què trasllada les seves expectatives sobre el comportament de l'economia mundial i dels mercats de capitals ('Global Outlook') assegura que l'ascens de la ultradreta a Espanya, cosa que ha quedat constatat en les eleccions regionals d'Andalusia, és un dels "reptes polítics" als quals s’haurà d'enfrontar Europa l'any que ve.

Sobretot tenint en compte l'auge de la ultradreta a altres països com França o Itàlia. Precisament el viceprimer ministre italià Matteo Salvini, líder de La Lliga, un dels partits que formen la coalició que governa al país, s'ha alegrat de l'avanç de Vox i ha dit que, al seu parer, és "una bona notícia" per als espanyols. Cal no oblidar que Roma manté una disputa amb Brussel·les sobre el pressupost per a l'any que ve, que també preocupa, i molt, als inversors.

Segons el banc britànic, la possible irrupció dels de Santiago Abascal a les institucions (el 26 de maig hi haurà eleccions municipals i autonòmiques, a més de les europees) serà un dels temes que mourà el mercat el 2019 juntament amb la marxa de la cancellera alemanya Angela Merkel, encara que en aquest cas tot dependrà, segons diu Barclays, de la deriva que prengui la CDU, que acaba de triar Annegret Kramp-Karrenbauer com a nova líder. Els analistes de l'entitat posen l'ascens de Vox a Espanya al nivell d'altres preocupacions que aguaiten els inversors, com la possibilitat que es produeixi un Brexit sense acord o que els aranzels comercials dels EUA sobre les importacions d'automòbils de la Unió Europea s'incrementin. I és que tot això, assegura l'entitat, pot influir en el creixement econòmic de l'Eurozona.

EL PROBLEMA DE LA FRAGMENTACIÓ POLÍTICA

Per la seva banda, els analistes de Fitch asseguren al seu últim informe que la fragmentació política a Espanya es pot convertir en un important mal de cap per al Govern de Pedro Sánchez, perquè si ja ho tenia complicat a l'hora d'implementar polítiques, l'avanç de Vox pot complicar encara més situació. Fins i tot, diu l'agència de qualificació, "fa més difícil que s'aprovin els pressupostos per 2019".

Fitch assenyala que la irrupció de la formació d'ultradretes al Parlament andalús "manté la pressió perquè se celebrin eleccions anticipades" abans que expiri la legislatura a mitjans de 2020, i li posa les coses encara més difícils al president, al qual complica la seva permanència a La Moncloa. Segons l'agència de qualificació, la "pèrdua de terreny" de PSOE i PP davant Podem i Ciutadans durant els últims anys "ha conduït a períodes de paràlisi política i de govern feble", de manera que encara que no hi hagi una gran irrupció de Vox si hi ha eleccions generals, "la divisió entre aquests quatre partits apunta contínues dificultats per formar un govern estable".

"El repte polític més immediat és aconseguir l'aprovació parlamentària dels pressupostos de 2019", i no està clar que el gabinet de Sánchez vagi a aconseguir-ho, remarca Fitch, que creu que si l'Executiu central prorroga els comptes de 2018 en no tenir suports suficients per als nous pressupostos, això "debilitaria la seva autoritat i augmentaria encara més la pressió perquè se celebrin eleccions anticipades".

contador