annegret kramp karrenbauer cdu ursula von der leyen comision europea
CDU (Flickr)

La renúncia de la successora d'Angela Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, a presentar la seva candidatura per a la Cancelleria i a seguir al capdavant de la CDU (abandonarà el lideratge del partit conservador a l'estiu) ha obert una etapa d'incertesa no sols a Alemanya, sinó també a Europa. La UE al complet tremola perquè hi ha molt en joc, i és que el que passi a Berlín podria afectar l'economia de tota la zona euro.

El detonant de la marxa de Karrenbauer ha estat la votació a Turíngia, on els conservadors, en contra de les ordres de la seva 'cap', van decidir fer costat al candidat de Democràcia Lliure (*FDP) per a liderar la regió qui, al seu torn, comptava amb el suport del partit d'extrema dreta Alternativa per a Alemanya (*AfD). La tensió que ha provocat l'ocorregut ha portat a la successora de Merkel al capdavant de la CDU a tirar la tovallola després de tot just catorze mesos (va ser triada al desembre de 2018), i això ha obert un cisma en el si del partit que podria afectar la ja delicada situació de l'economia germana.

La CDU ha de trobar un nou líder i, encara que candidats no faltaran (ja sonen Friedrich Merz, Armin Laschet i Jens Spahn), les lluites de poder que poden sorgir no li vindran bé a Alemanya. "La incertesa política no és el que necessita l'economia germana", assenyalen els experts d'Oanda, que creuen que el mercat es mantindrà a l'espera fins a conèixer el desenllaç d'aquest serial. "Els inversors voldran saber si la CDU es manté en el centre o es desvia una mica a la dreta", depenent del candidat que guanyi la contesa.

El problema és que la carrera successòria del partit conservador alemany es produirà en un moment en el qual l'economia de la 'locomotora' europea està més en el punt de mira que mai. L'any passat Alemanya va evitar la recessió per poc, i el PIB va tancar amb el seu ritme d'expansió més feble des de 2013 afectat per l'enfonsament del sector manufacturer, que ha vingut acusant els problemes que la guerra comercial entre els EUA i la Xina ha provocat en les exportacions, de les quals depèn l'economia.

I la situació no ha fet més que empitjorar en l'arrencada de l'any. Almenys, així ho asseguren els experts de Oanda, que apunten que la desacceleració alemanya probablement s'estendrà a causa de l'impacte del coronavirus xinès. Els analistes de Berenberg creïn, per part seva, que la feblesa de les últimes dades sobre vendes al detall, producció industrial i comandes de fàbrica afectaran el PIB, encara que apunten que "el pitjor de la caiguda de l'economia més gran d'Europa podria haver passat per al segon trimestre de 2020".

I, a més, es mostren optimistes sobre el virus de Wuhan. "Encara no hi ha una desfeta pel *coronavirus", assenyalen els experts de la signatura alemanya, que apunten que "tret que la pandèmia del virus paralitzi parts clau de la indústria mundial durant més de, diguem, dos mesos, és probable que les pèrdues temporals en la indústria manufacturera fos de la Xina es recuperin en gran manera en els mesos següents". I si les tensions comercials no tornen a esclatar, "s'espera que la producció manufacturera alemanya creixi modestament a partir del segon trimestre".

En el que coincideixen tots els analistes és que Alemanya necessita un lideratge fort per a fer front a tots els reptes econòmics actuals (guerra comercial, Brexit, coronavirus...) que, de moment, la CDU no ofereix. Els nervis davant la marxa de Merkel, que porta al capdavant del país des de 2005, es deixen notar a Berlín i també a Brussel·les. No és per a menys, donat el pes i la importància d'Alemanya en l'economia de la zona euro. A la UE s'ha disparat el temor al fet que la paràlisi germana acabi per afectar a tota la regió, que fins ara avança amb pas lent, però segur.

AL CAPDAVANT DEL CONSELL DE LA UE

És clar que a Europa tots miren cap a Alemanya i esperen molt de Berlín. I més enguany, en el qual assumirà la presidència de torn del Consell de la Unió Europea. Serà al juliol quan ho faci, prenent el relleu de Croàcia, i romandrà en aquest càrrec fins a desembre, atès que es fa per torns de sis mesos.

El Brexit, que es decidirà durant la presidència germana (després de la sortida de Regne Unit el 31 de gener, ara el país i la UE tenen fins a finals d'any per a negociar la seva relació futura, i la fase més dura coincidirà amb el mandat alemany), o el Pacte Verd Europeu que s'acaba de posar en marxa per a aconseguir que el bloc redueixi al màxim les seves emissions de CO₂ per a 2050, són dos dels temes que coparan l'agenda en la segona meitat de l'any.

Però també el pressupost europeu, el marc financer per al període 2021-2027, que s'adoptarà durant la presidència alemanya i dependrà, i molt, del país. Amb la sortida dels britànics, falta un membre solvent a la UE i per això el Parlament Europeu ha exigit a tots els Estats membre que cobreixin aquest espai i que en el futur augmentin fins i tot les seves aportacions financeres a Brussel·les. Alemanya s'oposa, encara que és d'esperar que si s'acaba per concretar, tindrà importants responsabilitats.

Alemanya ha assegurat que treballarà durant el seu mandat en el Consell de la UE per una Europa "forta i sobirana", i amb l'objectiu d'aconseguir que el Vell Continent sigui més important en l'escenari mundial, aprofitarà per a demanar la creació d'un Consell de Seguretat Europeu.

Noticias relacionadas

contador