• El posicionament especulatiu en el ien és neutral a curt termini, cosa que pressiona més la moneda
cbdolarbono short

El nou 'enfant terrible' de l'Eurozona, Itàlia, està llastant els actius del país transalpí després de conèixer l'acord de govern entre el Moviment Cinc Estrelles i la Lliga Nord. L'euro, molt pressionat per l'auge del dòlar contra tots els seus rivals, especialment les economies dels països emergents, cau de nou cap a la franja dels 1,1760 dòlars, on s'ubiquen els seus recents mínims de 2018.

Dimecres passat, la filtració d'un esborrany d'aquest pacte, en què figurava una petició de condonar 250.000 milions del deute del país al Banc Central Europeu (BCE), va desencadenar una onada de vendes en la divisa europea que la va arrossegar fins al seu pitjor canvi des de mitjans de desembre. El nou document recull la implementació d'una renda universal per als més desfavorits, retallades de l'IRPF, augment de les expulsions d'immigrants irregulars i la creació d'un "govern a l'ombra". I les reformes d'aquesta coalició anti-establishment inquieten els mercats.

Per tant, les caigudes no es limitaran a aquest repunt en la debilitat en la divisa, asseguren experts de Daiwa Securities, ja que "els participants del mercat encara compten amb posicions llargues en l'euro pendents de liquidar-les".

"Si bé, la situació a Itàlia és una preocupació per a la moneda, el Moviment 5 Estrelles té l'exemple recent del Regne Unit, que encara manté el seu litigi amb la Unió Europea per tancar el divorci i és poc probable que persegueixi un objectiu similar", afegeixen. Per tant, creuen que "les conseqüències polítiques d'Itàlia podrien estar relativament contingudes".

EL DÒLAR APUNTALAT PEL RENDIMENT DEL BO

Al brou baixista en què es cou l'euro s'afegeix que segueix funcionant el motor del recent auge del dòlar, que està a prop de rubricar una setmana no vista des de la victòria de Donald Trump en les eleccions dels EUA contra les principals divises emergents. Amb el rendiment del bo del Tresor a 10 anys per sobre del 3,1%, la moneda nord-americana també escala fins a un màxim de quatre mesos contra el ien, als 111,00 iens. Contra la lliura, cau per sota dels 1,35 dòlars, mentre el Govern de Theresa May i Brussel·les segueixen litigant sobre l'acord de divorci amb la Unió Europea (UE).

D'altra banda, les monedes dels països en desenvolupament segueixen presa de les vendes, amb el real brasiler i la rupia indonèsia aguditzant el seu declivi fins a un nou mínim de dos anys, el primer, i de dos anys i mig, el segon, mentre que el peso argentí i la lira turca romanen debilitats al voltant de dels seus recents mínims històrics. I enfront de la moneda nipona, els analistes de Danske Bank apunten que "l'extrema correlació amb el tipus d'interès de la renda fixa amb el dòlar/ien, unit al fet que el posicionament especulatiu en la divisa japonesa és neutral a curt termini, seguirà pressionant el ien". No obstant això, alerten que "el ien està fortament sobrevenut davant del seu contrapart nord-americà.

Noticias relacionadas

contador