• La prima de risc creix per sobre dels 155 punts
cbitaliagobierno1 short1

El Moviment Cinc Estrelles i la Lliga Nord han publicat un nou esborrany de l’acord en el seu propòsit de formar govern a Itàlia, més de dos mesos després de les eleccions. En ell, la implementació d'una renda universal per als més desfavorits, retallades de l'IRPF, augment de les expulsions d'immigrants irregulars o la creació d'un "govern a l'ombra" són les principals reformes d'aquesta coalició anti-establishment que inquieta els mercats.

Itàlia es despertava aquest dimecres amb la filtració d'un primer esborrany de l’acord que poc difereix del nou. La reacció va ser immediata amb el parquet de Milà llançant pèrdues del 2,3% i la prima de risc disparada fins als 155 punts. Gairebé el doble de la puntuació espanyola. A més, la coalició va enviar un alarmant missatge a Brussel·les demanant la condonació de part del seu deute, un desig que ha desencadenat fortes vendes al mercat de renda fixa, que torna a oferir rendiments superiors al 2% dos mesos més tard.

El document publicat aquest divendres inclou detalls sobre la creació d'una rendasica de 780 euros per a aquelles persones en situació de pobresa i exclusió relativa, amb un cost de 17.000 milions d'euros a l'any. La decisió encara es troba supeditada a un debat entre els líders dels dos partits, Luigi Di Maio i Matteo Salvini. De la mateixa manera, la coalició té prevista una retallada fiscal sobre els ingressos, amb la imposició d'un IRPF fix d'entre el 15% i 20% per a les famílies i d'un 15% per a empreses.

Quant a l'Executiu, l'esborrany inclou una rescissió del mandat als mandataris que siguin inscrits en un partit diferent al que van ser elegits. Una mesura inspirada en l'article 160 de la Constitució portuguesa, informen els analistes. A més, els dos líders planegen la creació d'un "comitè de reconciliació" la tasca del qual es basarà en resoldre els litigis sorgits entre les dues formacions en el futur. Un organisme integrat per un president i ministres designats per a aquest "govern a l'ombra", a més de Di Maio i Salvini, explica el document. Una cosa incompatible amb la Constitució italiana.

A més, les seves 39 pàgines inclouen mesures per augmentar l'expulsió d'immigrants irregulars i la creació de centres de repatriació i deportació. Detalls de l'operació que encara han de ser discutits entre els dos líders, que sí que han coincidit a clausurar tots els campaments romanís de la regió.

L'esborrany, però, no parla de la possibilitat d'abandonar l'euro ni de mantenir les aspiracions de rebre una condonació de deute sobirà per part del Banc Central Europeu (BCE). Sí que matisa la possibilitat de discutir tractats com el Conveni de Dublín en matèria d'immigració, la participació d'Itàlia en el pressupost comunitari o les condicions del Mecanisme Europeu d'Estabilitat.

La intenció d'una obertura comercial a Rússia serà votada durant el dia d'avui pels militants del M5S mitjançant l’opac sistema de participació de la seva plataforma 'Rousseau'. La Lliga farà el mateix a través d'urnes regulars situades al llarg del país.

El FTSE MIB es deixa a prop d'un 1,5% durant aquesta jornada fins als 23.450 punts, amb el sector financer desplomant després de l'anunci del nou acord. Per exemple, Ubi Banca i Banca Pop Dell'emi s'han deixat més d'un 7% i un 6,5%, respectivament.

Noticias relacionadas

contador