cbalquilervivienda short

Llogar a Espanya és ara més barat, ja que durant el tercer trimestre els preus del lloguer s'han reduït un 4,2% de mitjana. No obstant això, hi ha una comunitat autònoma en la qual no ha baixat. Es tracta de Madrid, on arrendar un habitatge és més car fins a 17 districtes, on els preus s'han incrementat.

Així ho indica Fotocasa, que explica que el preu mitjà del lloguer, el setembre de 2018, se situa als 8,10 euros per metre quadrat al mes. El preu ha caigut en totes les comunitats excepte a Madrid, on, de fet, s'ha incrementat un 3,5%. El portal immobiliari recorda que durant el tercer trimestre de 2017 el preu del lloguer ja va registrar una caiguda de l’1,7%, tot i que els següents trimestres va registrar increments que van esborrar aquesta baixada.

Segons l'Índex Immobiliari Fotocasa, la caiguda registrada entre juliol i setembre d'aquest any és la més acusada des del tercer trimestre del 2007, quan el preu es va contraure un 4,5%. Aquestes dades "reflecteixen la tendència a la normalització del preu mitjà del lloguer", explica Beatriz Toribio, directora d'Estudis de Fotocasa. Tal com diu, fa un any el preu del lloguer pujava a totes les comunitats autònomes, tot i que ara només s'ha incrementat a la Comunitat de Madrid.

"On segueix pujant amb intensitat és a capitals de província com Madrid, Màlaga o València amb increments de dos dígits que reflecteixen que en aquestes ciutats segueix havent-hi molta tensió en els preus", remarca Toribio.

Això no obstant, si s'analitzen les dades de forma interanual, les dades reflecteixen que el preu del lloguer s'incrementa en set comunitats i baixa en deu d'elles. A nivell nacional, el preu interanual puja un 1,7%, que demostra que el preu del lloguer "s'està normalitzant" i ja no es registren els increments interanuals de l'any passat, en molts casos, per sobre del 10%.

MADRID, LA MÉS CARA PER LLOGAR

Fotocasa recorda que des que va arribar al preu màxim al maig de 2007 (10,12 euros/metre quadrat al mes) el preu de l'habitatge està acumulant una caiguda del 20%. És més, assegura que nou comunitats autònomes registren caigudes superiors al 20% des que arribessin al preu màxim fa deu anys. Encara que crida l'atenció la situació de la Comunitat de Madrid, que el setembre ha tocat el preu màxim fins a la data, els 12,81 euros/metre quadrat al mes.

Tot i que no és l'única amb preus elevats. La segueixen com comunitats més cares Catalunya (11,99 €/m2 al mes) i País Basc (9,77 €/m2 al mes). A la banda oposada, Extremadura és la comunitat més barata per llogar un habitatge el setembre, en concret costa 4,62 €/m2 al mes, seguit de Castella-La Manxa (5,00 €/m2 al mes) i La Rioja (5,16 €/m2 al mes).

Noticias relacionadas

contador